02 de febrer de 2015
02.02.2015

Alerta per nevades que poden baixar fins als 300 metres

Aquest dimarts es poden acumular més de 5 centímetres per sobre de 700 metres

02.02.2015 | 14:33

Protecció Civil manté la prealerta del pla Neucat davant la previsió de nevades a cotes baixes els propers dies. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), aquest dimarts la cota de neu pot baixar fins als 300 metres i es poden acumular més de 5 centímetres per sobre dels 700 metres. Les comarques més afectades pels xàfecs de neu seran les situades a la meitat nord de Catalunya -Pirineu, Prepirineu, comarques de Girona i la Catalunya Central-, l'interior del Camp de Tarragona (Conca de Barberà, Priorat, Alt Camp i Baix Camp) i interior de les Terres de l'Ebre (Terra Alta, Baix Ebre i Montsià), on potser la cota de neu serà més alta, d'uns 600 metres. Les precipitacions seran en general febles.

El Servei Meteorològic preveu que avui dilluns es produeixin nevades al Pirineu Occidental a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, on la cota de neu se situarà entorn dels 500 metres. Pel que fa a demà dimarts dia 3 de febrer, es preveu que l'episodi es vagi estenent a tot el Pirineu i Prepirineu, a les comarques de la Catalunya Central, de Girona, de l'interior de Tarragona i de les Terres de l'Ebre amb una cota de neu que baixarà progressivament fins als 300 metres al final del dia i que al sud del territori se situarà al voltant dels 600. Durant la matinada la nevada podrà afectar el Pirineu i les cotes altes del prelitoral de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i a partir del matí i durant la tarda també a la Catalunya Central i les comarques de Girona.

A partir del vespre la probabilitat d'aquestes nevades quedaria restringida a les comarques de Girona. Fora del Pirineu i Prepirineu, no s'esperen grans afectacions ja que l'SMC qualifica el fenomen de local i amb baixa probabilitat. Tanmateix, a la Catalunya Central i a les comarques de Girona s'espera que es puguin produir algunes afectacions viàries allà on la neva agafi, especialment a les cotes més altes, i també al prelitoral de Tarragona, on l'acumulació pot ser més important com ara a la zona de Prades.

Es preveu que l'episodi s'allargui fins dimecres dia 4 de febrer, quan es preveuen precipitacions al litoral i prelitoral en forma de ruixat i localment acompanyades de calabruix, afectant a totes les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona, així com a la Selva (Girona) i al Baix Penedès (Tarragona). En aquestes comarques puntualment la cota baixarà fins a 300 metres. Atès que la cota es preveu amb un mínim de 300 metres, la probabilitat és la mínima d'acord a l'SMC (1 sobre 6) i el fenomen es qualifica de local, no es preveuen grans afectacions a les comarques del litoral i prelitoral i la resta on no és habitual la neu. La neu sí podria agafar localment a les parts més altes d'aquestes comarques poc habituades al fenomen de la neu.

Tres carreteres tallades per la neu

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que aquest dilluns al migdia continuen tallades tres carreteres per la neu i el risc d'allaus: la C-28, el Port de la Bonaigua, entre Vaquèira i Casa Sastrada; la C-142b, entre Tanau i el Pla de Beret; i la BV-4031, a Castellar de N'hug. A més, és obligatori circular amb cadenes a la C-28 entre Casa Sastrada i Esterri d'Àneu; a la C-147, d'Esterri d'Àneu a Alòs d'Isil; a la L-501, al Pla de l'Ermita; la L-510, entre la cruïlla de la L-504 i Àreu; i la BV-4024, entre Bagà i el Coll de Pal.

Les estacions de Tavascan i Espot, tancades

Els amants de la neu que aquest dilluns s'han apropat a les estacions d'esquí han pogut gaudir d'uns bons gruixos de neu nova. Per contra, algunes estacions han hagut de tancar algunes pistes per risc d'allaus, com és el cas d'Espot. L'estació de Tavascan està tancada a causa de tasques per condicionar l'accés.

Al Port de la Bonaigua s'ha treballat durant el matí, mitjançant explosions controlades, en el desencadenament d'allaus. Les explosions controlades es fan amb l'aparell 'Daisy Bell', que es transporta en un helicòpter i una vegada situat prop de la superfície de la neu provoca una explosió de gas que genera l'allau.

La pausa de la nevada i el vent fan disminuir lleugerament la probabilitat d'allaus espontànies, però continua sent molt probable el desencadenament accidental de placa a gairebé qualsevol vessant de totes les cotes i orientacions de pendent prou dret i obert. El mantell de neu es manté molt inestable a causa del gruix de neu acumulat de poc i la presència de nombrosos nivells febles de neu recent poc ventada. Les allaus que es puguin produir poden enterrar una persona amb facilitat i destruir un vehicle, segon el Butlletí del perill d'allaus del Conselh Generau d'Aran.

Més de 60 centímetres a Vielha

Pel que fa al gruix màxim de neu nova, entre el 29 de gener i el 2 de febrer, s'ha superat el metre en alguns casos: Lac Redon ( 2.247 m), a la Val d'Aran, 126 centímetres, a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà, 111 centímetres i a la Bonaigua (2.266 m), al Pallars Sobirà, 91 centímetres. Localitats com Arties (Val d'Aran), ha acumulat 75 centímetres, Vielha, 61 centímetres, Espot (Pallars Sobirà) 42 centímetres, Núria 35 centímetres i Puigcerdà 16 centímetres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema