El PPC va sol·licitar ahir un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre els Pressupostos de la Generalitat per incloure "estructures d'Estat", provocant que l'aprovació d'aquests comptes "a favor de la independència" s'endarrereixi un mes, una acció que el Govern va titllar de "filibustera". Les lleis de Pressupostos de la Generalitat per a 2015 i la d'Acompanyament s'havien d'aprovar definitivament en el ple del Parlament que se celebra avui i demà, però la decisió del PPC ha ajornat la votació, en una decisió d'última hora que respecta Ciutadans i que critiquen CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA. Els populars van argumentar la sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries en considerar que els Pressupostos no s'ajustaven a la "legalitat vigent" en incloure la creació d'"estructures d'Estat" i perquè "van contra l'interès general". Davant la temptació d'acusar el PPC d'endarrerir l'aprovació dels Pressupostos, el portaveu popular Enric Millo va advertir que la "responsabilitat única i exclusiva" era del Govern, per haver-los presentat fora de termini, i es va comprometre a donar suport a tot decret de l'executiu català per garantir la despesa social i les inversions.

Els arguments

Amb aquesta petició de dictamen, va dir Millo, "es paralitza temporalment el procés cap a la independència", que en tot cas creu que no arribarà mai. L'anunci del PPC va arribar quan el president de la Generalitat, Artur Mas, i els consellers estaven reunits al Palau de la Generalitat, en el Consell Executiu de cada dimarts. En sortir de la reunió, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va acusar el PPC -que també va recórrer els Pressupostos del 2014- d'actuar amb "filibusterisme parlamentari" i "en contra de l'interès general".

El portaveu del Govern, Francesc Homs va remarcar que la decisió del PPC no provocarà "ni pessigolles" a la creació d'"estructures d'Estat", però sí que afectarà la gestió del dia a dia de l'executiu, posant com a exemple el fons contra la pobresa energètica, dotat en els Pressupostos del 2015 amb 10 milions d'euros. Per la seva banda, el portaveu adjunt d'ERC, Pere Aragonès, va advertir que seran els catalans "qui patiran el boicot del PP als Pressupostos de la Generalitat" del 2015, en haver endarrerit la seva aprovació amb una "maniobra dilatòria", ja que creu que això obligarà a ajornar algunes mesures socials previstes.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va criticar el PPC per la seva "maniobra dilatòria", però va demanar al Govern més concreció sobre com gastarà els 300 milions d'euros dels interessos del Fons de Liquiditat (FLA).

Més reaccions

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va lamentar l'"estratègia política" del PPC, encara que va assegurar que les "estructures d'Estat" són les que CiU i ERC "s'han venut pel camí", en al·lusió als processos de privatització. Enmig de les crítiques al PPC per ajornar els Pressupostos, la portaveu adjunta de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, va manifestar respecte i va recordar a CiU i ERC que ja havien prorrogat els pressupostos amb anterioritat en no posar-se d'acord. Per la seva banda, el diputat de la CUP Quim Arrufat va avisar que era "totalment fals" que en els Pressupostos es prevegin "estructures d'Estat", tal com diuen CiU i ERC, i va advertir que els comptes presentats "són irreals" perquè "els ingressos que contempla són ficticis".

Finalment, el portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Jordi Turull, va afirmar que el PPC fa la seva "politiqueria" a "costa dels més vulnerables", ja que la seva decisió de sol·licitar dictamen al Consell de Garanties endarrereix l'aprovació dels comptes i "afecta" la despesa social.