El president de la Generalitat, Artur Mas, va retreure ahir al PPC la seva "lluita partidista" i va denunciar que als populars els és "bastant indiferent" el "sofriment de la gent" després que hagin presentat un recurs als Pressupostos que endarrereix un mes la seva aprovació. A la sessió de control al Govern al Parlament català, Mas va advertir a la líder del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, que les "estructures d'Estat" que els populars al·leguen per portar al Consell de Garanties Estatutàries els Pressupostos del 2015 només representen el "0,1% o 0,2%" dels esmentats comptes. El president va avisar el PPC que, ajornant l'aprovació dels Pressupostos, el que feien era "condemnar" els ciutadans a rebre un mes més tard les ajudes de la pobresa energètica que no estaven en els comptes prorrogats del 2014 i que sí que figuraven, en canvi, en les del 2015.

"Vostès s'oposen absolutament a tot i boicotegen tot el que poden", va denunciar Mas, que va afegir: "El sofriment de la gent segurament els és bastant indiferent, i el que volen és simplement la lluita partidista". "Si agafem una radiografia de Catalunya, afortunadament, cada vegada hi ha menys gent que es vol semblar a vostès", va afegir el president en al·lusió al PPC, al qual va retreure que "obstaculitzi greument" l'aprovació dels Pressupostos que s'havien de votar ahir al Parlament. En la seva rèplica en el ple, la líder del PPC li va contestar: "Nosaltres no volem ser el mateix que vostès, amb el seu filibusterisme; són els mestres de la mentida i de l'engany". Sánchez-Camacho va acusar Mas de dedicar els recursos a estructures d'Estat en lloc d'invertir-los en les necessitats socials existents, i li va etzibar que "no té vergonya" quan planteja obrir els anys vinents "50 ambaixades" o dedica noves places a una hisenda pròpia que "no existirà mai". També va advertir que el PPC no "permetrà" al Govern que "menteixi" quan culpa els populars de no poder desplegar el fons contra la pobresa energètica pel retard en l'aprovació dels comptes, quan, segons ha dit, ho podria haver pagat amb allò invertit el 2014 en el 9-N i en la celebració del Tricentenari.

Més reaccions

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, va assegurar que els Pressupostos del 2015 eren un "engany colossal" perquè, segons va dir, hi havia una variació de xifres en la partida d'ingressos en funció de si es presenten els comptes a Catalunya, a Madrid o a Brussel·les. El president de Ciutadans, Albert Rivera, va instar el president català a comprometre's a impulsar la llei electoral catalana que inclogui llistes obertes, primàries en els partits i un repartiment proporcional dels vots. Sobre aquest últim aspecte, el president de la Generalitat va vaticinar que Rivera acabaria presentant-se a les eleccions generals amb una llei electoral "molt menys proporcional" que la catalana. En tot cas, Mas va advocar per un sistema mixt de llistes obertes similar a l'alemany i es va posar a "disposició" per negociar una llei electoral catalana, encara que va recordar que la potestat era del Parlament.

A la sessió de control, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va posar de relleu que Grècia podia fer "sentir la seva veu" i "condicionar decisions" internacionalment "no pel seu volum econòmic" sinó perquè era un Estat. Davant aquesta reflexió, Mas va desitjar que a Grècia "li surti bé" encara que va recordar que el govern socialista de França no havia aconseguit revertir la política d'austeritat de la UE. Per la seva banda, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va acusar el grup de CIU d'"obstaculitzar" la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a favor d'una renda mínima garantida, a la qual cosa Mas va respondre retraient als ecosocialistes que facin "grans promeses falses en l'oposició" i "greus incompliments" quan eren en el govern tripartit. També en clau social, el diputat de CUP David Fernández va demanar a Mas un "pla de xoc" contra la pobresa, perquè "no hi ha més qüestió nacional que la qüestió social".

Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va dir que a Catalunya "no hi ha cap família" sense aigua, llum o gas per motius de pobresa energètica.