La Fiscalia de l'Audiència Nacional té obertes unes diligències en les quals investiga a la Generalitat per un presumpte delicte de falsificació de moneda en relació amb la fabricació i emissió de monedes de la "República Catalana". Aquestes diligències, que es troben sota secret, van ser obertes el novembre passat arran d'un escrit del Ministeri d'Economia en el qual denunciava que la Generalitat podria estar encunyant moneda pròpia, fora del curs legal, i de disseny molt similar a l'euro, segons van confirmar ahir fonts de la Fiscalia. El departament que dirigeix Javier Zaragoza va demanar llavors explicacions al govern de la Generalitat i aquest va treure importància a l'assumpte, argumentant que es tractava d'unes monedes de prova commemoratives del Tricentenari de la Diada i que s'havien encunyat poques. Com a mostra, va enviar a la Fiscalia de l'Audiència només una d'aquestes monedes.

Després de rebre les explicacions de la Generalitat, la Fiscalia va demanar un informe, que encara no ha rebut, a la Brigada d'Informació del Banc d'Espanya perquè investigui totes les circumstàncies que envolten aquesta possible encunyació il·legal de moneda. Segons informava ahir el diari El Mundo, la Generalitat hauria tingut la intenció d'encunyar 45.000 monedes d'un euro i dos euros i, segons la denúncia del Ministeri d'Economia, haurien passat com bones en sis dels set comerços en els quals es va pagar amb elles. Prèviament, aquest diari havia publicat que a final d'agost van arribar a Barcelona les primeres 45.000 monedes encarregades per la Generalitat i que de les de dos euros es van encarregar 10.000 unitats a una fàbrica xinesa. Aquesta iniciativa respondria a l'acord signat el 18 de juny entre la Generalitat i el Gremi de Filatèlia i Numismàtica "per a l'emissió de la Col·lecció Filatèlica i Numismàtica Commemorativa del 300 aniversari de la Diada Nacional de Catalunya".

La crítica

El PPC va sol·licitar ahir la compareixença del conseller de Presidència, Francesc Homs, i la del titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, perquè donin explicacions al Parlament sobre l'emissió de monedes commemoratives del Tricentenari. Aquest partit va registrar sengles peticions de compareixença perquè Homs i Mas-Colell informin la cambra catalana sobre el conveni signat entre la Generalitat i el Gremi de Filatèlia i Numismàtica.