El promotor de l'Acció Disciplinària del Poder Judicial, Antonio Fonseca-Herrero, responsable dels expedients disciplinaris als magistrats, ha proposat l'expulsió de la carrera judicial del jutge de Barcelona Santiago Vidal per participar en la redacció d'una constitució catalana i en actes sobiranistes.

La proposta de sanció ha estat elevada per l'instructor al ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que és l'encarregat de resoldre els expedients en què se sol·licita la separació de la carrera judicial d'un jutge o magistrat, segons l'òrgan de govern dels jutges.

Més sol·licituds

La setmana passada la Fiscalia va proposar també expulsar de la carrera judicial el jutge Vidal per vulnerar de forma "flagrant" el seu deure de fidelitat a la Constitució Espanyola en participar en la redacció d'una constitució catalana i participar públicament en actes a favor de la independència de Catalunya. El magistrat Vidal, que sempre ha apel·lat al seu dret a la llibertat d'expressió, disposa d'un termini de vuit dies per formular al·legacions abans que el ple del CGPJ resolgui sobre la sanció reclamada.

Precisament Vidal va assegurar hores després de la decisió de Fonseca-Herrero que "encara confia en el dret" i ara espera que el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) prengui "una decisió jurídica i no política". El magistrat català va lamentar que a Madrid "tinguin la decisió pràcticament presa" i va explicar que això li "recorda a temps passats, quan es feien depuracions de càrrecs a partir de decisions purament polítiques o ideològiques".