El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va reconèixer ahir que se sentia més a prop del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que del president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida. En declaracions a Rac 1, va apuntar que Junqueras havia fet una "cosa molt bona", que era "sintonitzar amb un malestar ciutadà i un convenciment que hi ha tota una època que s'acaba". En canvi, Duran "ha fet altres aportacions rellevants però ha jugat un paper o ara està jugant un paper que no té a veure amb aquesta situació precisa del moment que vivim ara". Vila va dir que no s'havia plantejat mai ser el successor d'Artur Mas i va afegir: "M'agradarà veure qui queda de tot aquest període tan dur i difícil".

Vila va explicar que ell és el que va anomenar un independentista "instrumental" i no tant identitari, perquè ell pot tenir "moltes complicitats i moltes afinitats fins i tot sentimentals amb la idea d'Espanya", però existeix el fet objectiu que els catalans com a comunitat política es podrien "autogovernar molt millor". "Hi ha una sèrie d'atròfies i disfuncions que porten al col·lapse l'Estat espanyol, això ha col·lapsat", va concloure, però en lloc d'aprofitar per reformar-se i modernitzar-se a instàncies de Catalunya, "no tenen cap ganes de fer-ho perquè estan encantats d'haver-se conegut". Va posar exemples de motius que l'havien fet convertir-se a l'independentisme i que tenien a veure amb les seves competències, com el tractament que rebia Catalunya amb Rodalies.

En demanar-li sobre el seu futur com a hipotètic successor d'Artur Mas, Vila va assegurar que no s'ho havia plantejat mai. El que sí que havia somiat havia estat ser alcalde de la seva ciutat, Figueres, però no ser candidat a president de la Generalitat. Va apuntar que li agradaria molt que Mas estigués convençut que ell era un dels consellers que "l'ajuden de veritat", que li donés les gràcies per la feina en aquests moments difícils. "Amb això em sento ben pagat i no té massa sentit especular sobre altres coses", va dir. De fet, va ironitzar que li agradarà veure qui queda de tot aquest període "tan dur i tan difícil".

Vila va reiterar les seves crítiques a la decisió d'ERC de fer comparèixer Mas en la comissió d'investigació sobre frau fiscal i corrupció política. Al seu parer, els republicans havien estat "poc patriotes". També va opinar que les querelles contra Mas, Irene Rigau i Joana Ortega "quedaran en res", perquè "no hi ha base que justifiqui" querellar-se contra el president i les conselleres, ja que "tot el que ha fet el Govern s'ajusta a dret" i s'ha actuat de forma "lleial des del punt de vista constitucional". "M'agradarà veure com la justícia es treu de sobre aquest ensurt que li ha posat el govern espanyol", va assenyalar.

Les reaccions

Quatre dels principals dirigents d'Unió van carregar contra el conseller de Territori i dirigent de CDC, Santi Vila, al qual van acusar de voler rellevar UDC per ERC en la federació de CiU, creant així una nova formació denominada "CiE" (Convergència i Esquerra). En un missatge a Twitter, la portaveu d'UDC, Montse Surroca, va expressar la seva disconformitat amb Vila i va dir que "és sorprenent que Santi Vila vegi el cap de l'oposició com el futur", i va rematar que el conseller podria "tenir al cap una nova federació CiE" (Convergència i Esquerra). Per la seva banda, el vicesecretari general d'Unió Toni Font va dir: "Afortunadament en el pas del temps, el que és passat i el que és futur, no depèn de declaracions a un micròfon de ràdio; i per molts anys". Al senador i dirigent d'Unió Salvador Sedó li va semblar "curiós i significatiu, com a mínim" que "un membre del Govern digui que Junqueras és el futur".

L'eurodiputat democratacristià Francesc Gambús va utilitzar també Twitter per manifestar la seva sorpresa comentant que "pontificar sobre els efectes del pas del temps no hauria de ser la prioritat d'un membre del Govern; encara menys per abraçar nous líders fora de CiU".