La pobresa energètica -no poder mantenir la llar a una temperatura càlida durant els mesos freds- mata més que els accidents de trànsit. En concret, provoca la mort prematura de 1.200 persones a l'any a Catalunya. Això equival a què cada dia d'hivern moren 10 catalans per l'efecte sobre la salut que té la pobresa energètica, principalment entre persones d'edat avançada, per culpa de malalties associades a aquesta baixa temperatura constant a la llar (asma, bronquitis, pulmonia o agreujament de malalties cardiovasculars i respiratòries). Així ho afirma l'informe "Pobresa energètica a Espanya 2014", elaborat per l'Associació de Ciències Ambientals.

L'estudi, de 171 pàgines, pren els paràmetres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per fixar el llindar de pobresa energètica: tenir 21 graus la sala i a 18 graus la resta d'habitacions. També segueix el criteri de l'OMS per estimar les morts addicionals d'hivern atribuïbles a la pobresa energètica: el 30%.

L'informe dibuixa una preocupant situació a Catalunya en situar-la com una de les autonomies on més ha crescut, entre 2007 i 2012, el percentatge de llars que no poden permetre's mantenir calent el seu habitatge entre desembre i març. En l'últim any de bonança afectava un 6,5% de les famílies. El 2012 afectava a més del doble: un 11% de les llars de Catalunya. Una de cada deu.

L'estudi -alimentat de les xifres publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE)- eleva al 8% el percentatge de llars catalanes amb retards en el pagament dels rebuts el 2012. Per ajudar als que presenten més dificultats treballa la Creu Roja. Aquesta institució humanitària calcula que el 60 per cent de les 16.000 persones que atén a Catalunya estan en situació de pobresa energètica. El percentatge, segons els seus càlculs, ha pujat prop d'un 20 per cent des de l'any 2010. Cal tenir en compte que la mitjana d'ingressos dels programes contra la pobresa de la Creu Roja se situa entre els 300 i 500 euros mensuals. Una quantitat que dificulta afrontar els pagaments dels subministraments de la llar.

La polèmica

El conseller d'Empresa va assegurar dimecres passat al Parlament que, gràcies al protocol posat en marxa després de ser negociat amb les empreses energètiques, "avui no hi ha cap família catalana a la qual se li talli el subministrament de llum, gas o aigua" per l'impagament de les factures corresponents. Davant aquestes declaracions, la Fundació Acció, Benestar i Desenvolupament (ABD) va assegurar que, al contrari d'allò que sosté el conseller, a Catalunya hi ha famílies a les quals han tallat el subministrament elèctric per no poder pagar el rebut i que passen fred. Malgrat les crítiques de l'ONG, un portaveu del Departament d'Empresa i Ocupació va insistir dijous que l'administració "no té constància de cap persona que hagi acudit als serveis socials i hagi acreditat la seva situació de vulnerabilitat econòmica a qui hagin tallat el subministrament elèctric".