El termini màxim per ser atès per un metge especialista en la salut pública catalana serà de 90 dies, 30 dies si el metge ho considera prioritari, mentre que algunes intervencions quirúrgiques que ara tenien un termini garantit de sis mesos passaran a un any i les llistes d'espera es gestionaran sempre sota criteri dels metges. El consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) va aprovar ahir dos ordres que reordenen el temps d'espera màxim garantit a determinades intervencions quirúrgiques i el temps de referència d'accés a la resta de prestacions sanitàries. En aquestes ordres, el Departament de Salut amplia de 14 a 27 les operacions amb temps màxim d'espera garantit i prioritza la millora del temps d'espera per a cirurgies cardíaques (3 mesos) i de càncer (45 dies), mentre que únicament manté el temps d'espera màxim de 6 mesos per a les pròtesis de genoll, maluc i cataractes.

Segons va informar el departament de Salut, la resta d'intervencions quirúrgiques no urgents es prioritzaran en funció del criteri clínic amb l'objectiu que cap pacient esperi més d'un any. Les ordres aprovades pel CatSalut també fixen com a objectiu un temps d'espera màxim per a les consultes d'atenció primària i especialitzada i les proves diagnòstiques, de manera que qualsevol persona que demani hora al seu metge de capçalera l'haurà d'aconseguir en només 48 hores màxim, mentre que el temps per a les proves diagnòstiques serà de 90 dies com a màxim.

Nova legislació

El CatSalut ha actualitzat la relació d'intervencions quirúrgiques que tenen garantit un termini màxim d'accés i modifica el Decret 354/2002, de 24 de desembre, ja que passa de les 14 intervencions amb temps d'espera màxim garantit fins ara a un total de 27. La nova legislació actualitza, segons fonts de Salut, "la relació de procediments garantits en funció de criteris de rellevància clínica i s'ha treballat basant-se en criteris i recomanacions del Col·legi Oficial de Metges i de les societats científiques". D'acord amb les noves ordres del CatSalut, el temps d'espera màxim garantit serà de 45 dies en 22 procediments oncològics, llevat dels relatius a la pròstata, bufeta urinària no infiltrant, que serà de 60 dies. El temps d'espera màxim garantit serà de 3 mesos en els casos de cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària, mentre que es mantenen en els sis mesos les intervencions de cataractes, pròtesis de maluc i pròtesis de genoll.