12 de febrer de 2015
12.02.2015

Només un de cada deu ancians maltractats denuncia el seu calvari

El conseller Espadaler assegura que cal que "aflorin" les xifres reals d'aquesta xacra

12.02.2015 | 17:18
Només un de cada deu ancians maltractats denuncia el seu calvari

Els enquestes practicades pel Departament d'Interior als ancians catalans han deixat al descobert que més de 10.000 d'aquests són víctimes de maltractaments. També que només un de cada deu d'ells ho acaba denunciant als Mossos d'Esquadra. Es tracta d'una xifra que "preocupa" perquè afecta "a la dignitat" de les persones grans, que pateixen abusos, cops, violència psicològica, espoli o negació de les seves necessitats. Una problemàtica que passa més desapercebuda que altres xacres com ara la violència de gènere. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat aquest dijous al Parlament que treballaran en aquest sentit perquè "aflorin" les xifres reals d'aquests maltractaments.

El conseller Espadaler ha comparegut aquesta dijous al Parlament per presentar l'Enquesta sobre la Seguretat Pública a Catalunya 2014 que enguany se centra en el col·lectiu de la gent gran i s'emmarca dins el Pla integral de Seguretat de les persones grans.

Les últimes enquestes realitzades mostraven que si bé a Catalunya les dades delinqüencials estan disminuint, aquest descens no s'està produint de la mateixa manera en les persones grans sinó que presenten un augment de la victimització.

Per aquest motiu, des de la consellera es va decidir impulsar una enquesta específica sobre aquest col·lectiu de cara a intensificar els esforços per reduir o eradicar els maltractaments, abusos, fraus o altres formes de victimització que pateixen les persones grans.

El 95,2% de les persones grans consideren que reben un tracte bo o molt bo per part de les persones del seu entorn. El 86,1% no té por de ser objecte de maltractaments en un futur i viu per tant relativament tranquil davant aquesta perspectiva. El 95,6% no coneixen cap cas de maltractament.

Són dades que podrien resultar positives però que també deixen al descobert que a Catalunya hi ha un 0,8% de les persones grans que "diuen haver patit maltractaments per part de les persones del seu entorn", ha precisat Espadaler. Són unes 10.500 persones aproximadament. "Estem parlant de persones, estem parlant de dignitat", ha reiterat. D'aquest grup, a més, es calucla que "només un 10% ho ha denunciat davant el cos de Mossos d'Esquadra".

Es considera maltractament l'efecte de patir accions negatives habituals, unes amb rellevància penal i altre no, causades per persones conegudes o properes mentre que la població de risc és aquella que pateix accions negatives continuades, normalment sense rellevància penal, per part de persones conegudes o properes.

Per a l'estudi de la percepció de maltractaments es tenen en compte 4 grans àmbits: negligències, perquè se'ls neguen necessitats d'ajuda bàsiques com ara vestir-se, rentar-se, anar al metge; abusos patrimonials, sostracció de diners o altres objectes de valor i accés a comptes o propietats mitjançant pressions o falsificacions; abusos psicològics, perquè els renyen o criden reiteradament, i amenaces i abusos físics, quan s'arriba a les agressions físiques, privació de llibertat, actituds violentes i amenaces verbals o amb objectes.

Segons el titular d'Interior, en el cas de la gent gran, només en 1 de cada 10 casos es fa la denúncia. "Entenguem la dificultat de fer la denúncia, en molts casos és denunciar al propi fill o entorn familiar més immediat", ha dit.

Per contra, en 4 de cada 10 la víctima no ho diu a la policia però sí que ho ha dit en algun moment als serveis sanitaris o als serveis socials. Per al conseller, "d'aquí se'n desprèn la necessitat de trobar canals de comunicació entre la detecció entre tots aquests canals i els Mossos d'Esquadra per detectar aquests casos". I en 5 de cada 10 no s'atreveixen a dir res. "Aquí hi ha una línia de treball evident", ha insistit.

A les enquestes també apareix que unes 27.200 persones poden acabar patint maltractaments si es tenen en compte els següents factors de risc: l'edat, el nivell de formació, el nivell de renda i les relacions socials.

En la mateixa línia, Espadaler també ha expressat que "esgarrifa veure que un 0,7% de la població enquestada no considera maltractament lligar una persona o deixar-la aïllada o tancada en una habitació sense deixar-la sortir". "Pot semblar insignificant però ens preocupa perquè es tracta d'un problema de valors. Estem en un fons, com ens passa amb la violència de gènere, de problemes culturals. Moltes vegades la persones que és objecte de maltractament no el percep com a tal", ha dit.

El conseller Espadaler ha conclòs la seva intervenció explicant que amb el Pla i amb aquesta enquesta "hem de situar a l'agenda política la seguretat de la gent gran. Hem de treure un conjunt de conclusions des de diferents plans, amb reformes legislatives amb el codi penal, de coordinació en el sí de la pròpia Administració entre serveis socials, cos de Mossos d'Esquadra, Policies Locals i ajuntaments, entre d'altres".

"Ara tenim algunes xifres que ens han de preocupar, sense alarmar-nos, però ens han d'ocupar. Hem d'accentuar la prevenció en l'àmbit de la formació, de l'educació, dels valors, i també amb totes aquelles mesures reactives. Del que estem parlant és de dignitat d'aquestes persones grans, de preservar els seus drets fonamentals més elementals i ens hem d'ocupar i fixar els protocols que fem servir en el cas de la violència masclista" ha recordat Espadaler.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema