El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va advertir ahir que el problema a CiU va més enllà del grup parlamentari a Madrid i va retreure a CDC que vulgui fer creure que Unió està a favor de la presó permanent revisable: "Respecte, si us plau! No tot val!", va subratllar. El líder d'UDC va confirmar que abans de la votació hi va haver una trucada de la direcció de CDC per indicar als seus diputats que havien de votar diferent d'Unió: "Si des de Barcelona no s'hagués fet una trucada en l'últim minut dient que CDC no podia votar el mateix que Unió, aquí regnaria la pau i allà la glòria", va dir. En la seva carta setmanal a la militància, Duran va manifestar el seu malestar per la divisió de vot en el grup de CiU dimarts passat en la presa en consideració de la proposició de llei contra el gihadisme al Congrés dels Diputats, un assumpte que el president català i de CiU, Artur Mas, no va voler comentar públicament l'endemà, dimecres, al·legant que era un assumpte del grup parlamentari al Congrés. "M'estremeix que hi hagi algú que pugui arribar a pensar o vulgui fer veure -per justificar l'injustificable- que Unió pugui estar d'acord amb la pena de mort o amb la presó permanent revisable. Respecte, si us plau! No tot val! No sé què es pretén, però aquí algú s'ha equivocat. Aquest no és un problema del grup a Madrid. No!", va incidir.

Duran va afegir que si realment fos un problema del grup parlamentari, seria "encara pitjor", perquè "llavors sí que seria una desautorització dels seus dirigents, tant de mi com de Pere Macias (CDC) i Josep Sánchez Llibre (UDC), perquè els tres estàvem d'acord a votar sí". El democratacristià va precisar que el de dimarts "no era un sí al contingut" del text, sinó a tramitar-lo, per després presentar esmenes amb la finalitat de modificar-lo. El líder de CiU al Congrés va subratllar que era la primera vegada que es produïa una situació com la de dimarts i, va dir, "no entenc el perquè d'aquesta innecessària irresponsabilitat". "Ho entendria si fos sobre el fons del pacte, però no sobre l'acceptació a tràmit per parlar. No sé què es persegueix. El temps ens ho dirà", va afegir el democratacristià, que creu que "les crisis, grans o petites, mai són bones". Duran va remarcar que no entenia "a què ve marcar diferències amb Unió" i "encara menys" que "es vulgui fer veure que si CDC no ha votat igual que Unió és perquè en el contingut del pacte antigihadista està la presó permanent revisable o, fins i tot s'ha dit, la pena de mort Ni una cosa ni l'altra!". Sobre les reserves de CDC davant el pacte antigihadista per les possibles implicacions en el procés sobiranista de les modificacions penals davant eventuals subversions de l'ordre constitucional, Duran va demanar que es deixés d'insinuar que, com que a Unió "tant li fa" el procés, va votar sí al Congrés.

Per la seva banda, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va descartar trencar amb UDC després de la "crisi" arran del vot diferenciat al Congrés argumentant que ara el necessari era "sumar al màxim" de cara el 27-S. En una entrevista a RAC 1, Rull va manifestar que "hi ha marge" perquè CDC i Unió es presentin en la mateixa llista a les eleccions al Parlament i es va comprometre a presentar un programa electoral que no sigui "ambigu" amb la independència. "Si no seria absurd", va afegir. D'altra banda, en referència als pactes postelectorals de les municipals, va considerar "normal i lògic" que si en un municipi guanya un candidat sobiranista, la resta de partits sobiranistes li garanteixin la governabilitat.