El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha rebut avui "el ple suport i confiança" de forma "unànime" de l'executiva de CiU per a la gestió del grup parlamentari a Madrid, amb la qual cosa la federació dóna per tancada la crisi, amb la voluntat que no es repeteixi una divisió de vot.

Així ho ha explicat el secretari general de CiU, Ramon Espadaler (UDC), en la conferència de premsa posterior al Comitè Executiu Nacional de la Federació (CENF), en què ha incidit que, en reiterar el suport a Duran i als portaveus adjunts de CiU al Congrés, donen per tancat el conflicte.

Espadaler ha defensat que hi va haver una "interpretació diferent" de la decisió adoptada en l'anterior CENF sobre la votació, el passat dia 10, de la presa en consideració de la proposició de llei contra el gihadisme -UDC va votar a favor i CDC es va abstenir-, però ha asseverat que hi ha interès dels dos socis de federació que no torni a succeir una divisió de vot.

"Els puc garantir que cap de les dues parts de la federació no té el més mínim interès a repetir un episodi de distanciament com aquest i poso la mà al foc -que és així- per una i altra part de la federació", ha asseverat Espadaler, que ha comparegut acompanyat del secretari general adjunt de CiU i dirigent de CDC, Lluís Corominas.

Per evitar que no es torni a repetir l'episodi de dimarts passat al Congrés, el CENF no ha adoptat cap mecanisme nou, sinó que el que ha fet és traslladar tota la gestió de futurs sentits de vot al grup parlamentari de Madrid, presidit per Duran, al qual han reiterat la seva plena confiança.

En el CENF d'avui tampoc no s'ha decidit el sentit de vot en la votació final de la proposició de llei contra el gihadisme, cosa que dependrà de si s'accepten les esmenes que presentarà CiU i que al final decidirà el grup parlamentari a la Cambra Baixa.

Malgrat donar per superada aquesta crisi derivada de la divisió de vot per la qual Duran va dir sentir-se "desautorizat", els dos socis de federació mantenen diferències en l'aposta sobiranista, cosa que ha fet notar el líder democratacristià avui, poc abans d'entrar a la reunió del CENF.

A Twitter, Duran ha defensat la "via confederal" com "la resposta a haver de decidir entre la via autonomista o imitar CDC i abraçar la independència", i en la mateixa xarxa social ha incidit que UDC va votar dimarts passat al Congrés d'acord amb l'estratègia decidida en l'últim CENF, del 26 de gener.

En l'executiva de CiU d'avui, i davant la presència del president català i de la federació, Artur Mas, Duran ha intervingut per expressar el seu malestar per l'incident amb els diputats de CDC de dimarts passat.

En tot cas, el seu número dos a UDC i secretari general de CiU ha donat per tancada la crisi: "Des del moment que el CENF reitera el seu suport i confiança del grup parlamentari, des de la perspectiva política, ho donem en definitiva per tancat", ha incidit Espadaler, que ha asseverat que Duran ha rebut, durant la reunió, el suport dels dirigents d'Unió i de Convergència.

També Lluís Corominas ha subratllat que tot es deu a un problema d'interpretació del que es va dir en l'anterior CENF: "Sobre un malentès no podem fer una teoria. Ja no hi ha malentès, no li donem més voltes".

Davant les preguntes sobre si perilla la unitat en la federació, Corominas ha emfatitzat que la voluntat de CDC i UDC és "seguir fent el camí junts".

Quant a la votació final de la proposició de llei contra el gihadisme, CiU no ha decidit la seva posició com a federació en una normativa en la qual, a CDC, es mantenen les reserves sobre les modificacions penals en cas de subversió de l'ordre constitucional, ja que creuen que podrien afectar impulsors del procés sobiranista, com el president Artur Mas.

A falta de conèixer si PP i PSOE acceptaran les esmenes de CiU, Espadaler ha subratllat que si aquestes no són acceptades i tot deriva en un text "no assumible", CiU no li donarà suport, encara que ha incidit que això ho decidirà el grup parlamentari.

En tot cas, ha subratllat que la federació està en contra de qualsevol expressió terrorista, un fenomen que, ha dit, CiU mai no ha usat com a "arma llancívola partidista".