L'advocat Francesc Cabana, cunyat de Jordi Pujol i un dels fundadors de Banca Catalana, va assegurar ahir que "no li consta" que l'origen de la fortuna de l'expresident provingui d'una herència, i va defensar que no hi va haver "ni una sola operació corrupta o d'aprofitament personal" a Banca Catalana. Cabana va ser, al costat dels veterans periodistes Ernesto Ekaizer i Ramon Pedrós, un dels compareixents ahir a la tarda en una llarga sessió a la comissió d'investigació del Parlament sobre frau i evasió fiscal que analitza el cas de Jordi Pujol. El marit de Maria Pujol Soley, germana de l'expresident català, va "jurar" que no sabia de l'existència de la fortuna de quatre milions d'euros en bancs andorrans, i fins i tot va descartar que el president català, Artur Mas, tingués coneixement d'aquesta.

"Ni ens ho ensumàvem", va relatar en relació amb la seva dona i ell. "El coneixement d'aquesta fortuna estava tancada en la família Pujol Ferrusola, nou persones. No crec que ningú més ho sabés. I si nosaltres no sabíem res, ningú més en sabia més, començant per Artur Mas o el porter de casa seva. Clarament (Mas) no ho sabia". El cunyat de Jordi Pujol va apuntar que desconeixia l'origen d'aquesta fortuna i que fins a la confessió "hauria posat les mans en el foc per ell, perquè (Jordi Pujol) era un home que no es preocupava pels diners. No sé d'on surt, però no ens consta que vingui d'una herència ni un llegat". En tot cas, Cabana va qualificar Pujol d'un home de "vida austera" i que "només pensava en el país", per la qual cosa la primera reacció que va tenir després de la seva confessió va ser "d'incredulitat, després d'indignació, i finalment compassió", encara que va assegurar que "no diria que és un delinqüent". "Però com és possible que al final d'una vida tan extraordinària hagi acabat així?", es va preguntar.

Crítica als fills

Més crític es va mostrar amb el ritme de vida d'alguns dels fills de Pujol, amb els quals tenia poca relació, encara que sabia que "es guanyaven bé la vida": "No hi ha dret que una persona que tingui un Ferrari, i el meu nebot sembla que en té un (en al·lusió a Jordi Pujol Ferrusola), vagi pel món en aquests moments de crisi amb un Ferrari. És riure's dels que passen gana". D'una altra banda, va defensar que a Banca Catalana "no hi va haver mai ni una sola operació corrupta ni de profit personal" i va negar que hi hagués una "caixa B". En tot cas, Cabana va admetre que la gestió de l'entitat va ser "una putada" i va negar que la fortuna de Pujol pogués provenir de la venda d'accions de Banca Catalana, encara que va reconèixer que fins a 1982 ell "controlava el que passava", però "després ja no".

D'una altra banda, el periodista Ernesto Ekaizer va afirmar que a Catalunya hi ha "un capitalisme d'amiguets" que s'han beneficiat mútuament durant molts anys, i que incloïa el pagament habitual de comissions per adjudicació d'obra pública. En la seva compareixença en qualitat de periodista d'investigació, va indicar que aquest "capitalisme d'amiguets" feia que a Catalunya s'acceptessin com normals certes conductes inadmissibles.