El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va rebre ahir "el ple suport i confiança" de forma "unànime" de l'executiva de CiU per a la gestió del grup parlamentari a Madrid, amb la qual cosa la federació va donar per tancada la crisi, amb la voluntat que no es repeteixi una divisió de vot. Així ho va explicar el secretari general de CiU, Ramon Espadaler (UDC), en la conferència de premsa posterior al Comitè Executiu Nacional de la Federació (CENF), en què va incidir que, en reiterar el suport a Duran i als portaveus adjunts de CiU al Congrés, donaven per tancat el conflicte. Espadaler va defensar que hi va haver una "interpretació diferent" de la decisió adoptada en l'anterior CENF sobre la votació, el passat dia 10, de la presa en consideració de la proposició de llei contra el gihadisme -UDC va votar a favor i CDC es va abstenir-, però va asseverar que hi havia interès dels dos socis de federació que no tornés a succeir una divisió de vot.

"Els puc garantir que cap de les dues parts de la federació no té el més mínim interès a repetir un episodi de distanciament com aquest i poso la mà al foc -que és així- per una i altra part de la federació", va asseverar Espadaler. Per impedir que es torni a repetir l'episodi de dimarts passat al Congrés, el CENF no va adoptar cap mecanisme nou, sinó que el que va fer va ser traslladar tota la gestió de futurs sentits de vot al grup parlamentari de Madrid, presidit per Duran, al qual van reiterar la seva plena confiança.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, va admetre que la relació entre UDC i CDC "no és una bassa d'oli" però va apuntar que "tampoc ho és a la resta de partits". "D'aquí al 27-S no sé què passarà, però si m'he de fixar en el què ha passat fins ara, en els moments clau en què ens ho jugàvem tot, ens hem posat d'acord", va expressar. Per això, el cap de l'executiu va afirmar que "com que el moment que vindrà a partir d'ara encara serà més clau, el repte que tenim és seguir-nos posant d'acord".

La crítica

Malgrat donar per superada aquesta crisi derivada de la divisió de vot per la qual Duran va dir sentir-se "desautorizat", els dos socis de federació mantenen diferències en l'aposta sobiranista, cosa que va fer notar el líder democratacristià ahir, poc abans d'entrar a la reunió del CENF. A Twitter, Duran va defensar la "via confederal" com "la resposta a haver de decidir entre la via autonomista o imitar CDC i abraçar la independència", i en la mateixa xarxa social va incidir que UDC va votar dimarts passat al Congrés d'acord amb l'estratègia decidida en l'últim CENF, del 26 de gener. En l'executiva de CiU, i davant la presència del president català i de la federació, Artur Mas, Duran va intervenir per expressar el seu malestar per l'incident amb els diputats de CDC de dimarts passat. En tot cas, el seu número dos a UDC i secretari general de CiU -Ramon Espadaler- va donar per tancada la crisi a la federació nacionalista.

També el secretari general adjunt de CiU i dirigent de CDC, Lluís Corominas, va subratllar que tot es devia a un problema d'interpretació del que es va dir en l'anterior CENF: "Sobre un malentès no podem fer una teoria. Ja no hi ha malentès, no li donem més voltes". Davant les preguntes sobre si perillava la unitat en la federació, Corominas va emfatitzar que la voluntat de CDC i UDC era "seguir fent el camí junts". Quant a la votació final de la proposició de llei contra el gihadisme, CiU no va decidir la seva posició com a federació en una normativa en la qual, a CDC, es mantenen les reserves sobre les modificacions penals en cas de subversió de l'ordre constitucional, ja que creuen que podrien afectar impulsors del procés sobiranista, com el president Artur Mas. A falta de conèixer si PP i PSOE acceptaran les esmenes de CiU, Espadaler va subratllar que si aquestes no eren acceptades i tot derivava en un text "no assumible", CiU no li donaria suport, encara que va incidir que això ho decidiria el grup parlamentari. En tot cas, va subratllar que la federació estava en contra de qualsevol expressió terrorista, un fenomen que, va assegurar, CiU mai no havia usat com a "arma llancívola partidista".