El president Artur Mas ha anunciat avui que designarà un comissionat per a la transició nacional, el jurista Carles Viver Pi-Sunyer, i una comissionada de la transparència, la jurista Núria Bassols, que actualment ja és responsable del programa governamental sobre aquest àmbit.

En una conferència de premsa després de la reunió de l'executiu català, Mas ha anunciat que els dos nomenaments dels comissionats es faran formalment la setmana que ve i que no tindran cap cost addicional per a les arques de la Generalitat.

El president català ha comparegut després de la reunió de l'executiu català per traçar les línies d'actuació del seu Govern en els pròxims 7 mesos abans que a principi d'agost es dissolgui el Parlament per a les eleccions del 27 de setembre.

Mas ha assegurat que els dos nous comissionats, que podran participar en les reunions del Govern, són una decisió seva que no ha consensuat amb ERC, amb qui ha de pactar el full de ruta sobiranista abans de les eleccions catalanes.

No obstant això, ha obert la porta a incorporar experts d'Esquerra en aquestes dues noves estructures del Govern, així com en la "Hisenda pròpia", malgrat que ha dit que "encara no estan acordats".

El president ha jutjat que les relacions amb ERC són de "més normalitat i tranquil·litat", cosa que ha opinat que es demostra en el "Parlament i en les declaracions públiques" i que és el que "convé si es persegueixen objectius comuns".

Com a nou comissionat, Viver Pi-Sunyer, que ha presidit el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) del Govern i presideix l'Institut d'Estudis Autonòmics de la Generalitat, estarà adscrit al Departament de Presidència, dirigit pel conseller Francesc Homs.

Entre les funcions del nou comissionat estaran la de dissenyar el pla executiu per a la preparació de les "estructures d'Estat", identificar les mesures per implementar per a la constitució de les mateixes, planificar treballs dels departaments i difondre el Llibre Blanc de la Transició Nacional, que recull 18 informes del CATN.

També s'encarregarà de preparar d'altres estructures com la "Hisenda pròpia", una seguretat social catalana i la consolidació de l'acció exterior, així com l'impuls d'un pla d'infraestructures claus d'un eventual nou Estat català perquè estiguin llestes si es produeix la "desconnexió" legal amb Espanya.

De la seva banda, Núria Bassols, magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en excedència que actualment és la responsable del programa governamental sobre transparència, pujarà a rang de comissionada.

Estarà adscrita al Departament de Governació i Relacions Institucionals, capitanejat per la vicepresidenta Joana Ortega, i la seva principal funció serà aplicar la llei de transparència aprovada pel Parlament, que Mas ha destacat que és "tremendament exigent" amb l'administració.