El president de la Generalitat, Artur Mas, ha decidit incorporar dos comissionats al Govern en les àrees de transparència i transició nacional per al que queda de legislatura abans del 27-S i preveu incorporar experts d'ERC per reforçar el perfil sobiranista del seu executiu. Mas ho va anunciar ahir en una extensa conferència de premsa, de gairebé dues hores de durada, en què va fixar deu eixos d'actuació prioritària del seu govern abans de les eleccions del 27 de setembre. "Els set mesos que queden de mandat cal aprofitar-los a fons i amb la màxima energia", va dir Mas en la compareixença de premsa que va realitzar després de la reunió de l'executiu català.

En un moment de polèmica per casos de presumpta corrupció que apareixen a l'entorn de CiU i amb la vista posada a negociar amb ERC el full de ruta conjunta per a les eleccions, Mas va anunciar que designarà un comissionat per a la transició nacional, el jurista i ja assessor del Govern Carles Viver Pi-Sunyer, i una comissionada de la transparència, la jurista Núria Bassols. Mas va assegurar que els dos nous comissionats, que podran participar en les reunions del Govern, eren una decisió seva que no havia consensuat amb ERC, amb qui ha de pactar el full de ruta sobiranista abans de les eleccions catalanes. Però, al mateix temps, va obrir la porta a incloure tècnics d'Esquerra en àrees claus per a la creació d'"estructures d'Estat", com la hisenda pròpia, encara que va assegurar que els noms i les posicions encara no estaven decidits. Els ingressos republicans, en tot cas, només serien en àrees tècniques, però no en l'alta esfera del Govern, ja que Mas va descartar una remodelació de l'executiu, al·legant que no era el moment de "desmuntar les estructures actuals" quan li queden menys de set mesos de vida a la legislatura.

El full de ruta

Després de la tensió viscuda a final d'any amb ERC, Mas va assegurar que les relacions amb els republicans són en aquest moment de "més normalitat i tranquil·litat", com creu que hauria de succeir entre dos socis que tenen un objectiu en comú. En aquest context, Mas es va reafirmar en l'aposta sobiranista en crear un comissionat per a la transició nacional, per al que nomenarà dimarts que ve a Pi-Sunyer. El magistrat va dirigir el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) del Govern que va assessorar Mas amb 18 informes sobre una eventual Catalunya independent i presideix, a més, l'Institut d'Estudis Autonòmics de la Generalitat. A més, Mas va explicar que el seu executiu desenvoluparà un pla de les infraestructures estratègiques que han d'estar preparades per si es dóna la situació d'una "desconnexió" de l'Estat espanyol, derivat d'un procés d'independència de Catalunya després del 27-S. El president català també va assegurar que reforçaran l'acció exterior amb les noves delegacions a Viena i Roma i va avançar que, si ell governa després del 27-S, crearà un Departament d'Afers Estrangers (actualment és una Secretaria). Mas va detallar altres projectes que estan en marxa o que s'impulsaran abans de les eleccions en àmbits com infraestructures, educació, cultura, ocupació, sanitat, habitatge, benestar social o pobresa, entre d'altres. Un dels eixos que més ha reforçat és la transparència, amb el nomenament dimarts que ve de la nova comissionada Núria Bassols, magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en excedència i que actualment és la responsable del programa governamental sobre transparència. Si bé Pi-Sunyer estarà adscrit al Departament de Presidència de Francesc Homs, Bassols en canvi estarà a les ordres de la vicepresidenta i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega.

Artur Mas va assegurar que el seu executiu estava "absolutament determinat" a convertir Catalunya en "un país transparent" i va descartar que les noves mesures en aquest àmbit siguin per contrarestar "intoxicacions" sobre presumptes casos de corrupció de dirigents de CiU, en al·lusió a les informacions publicades sobre el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.

Les reaccions

El portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, va afirmar que Esquerra controlarà al Parlament que el Govern de CiU construeixi les "estructures d'Estat" anunciades, com la hisenda pròpia i la Seguretat Social catalana, en els mesos que queden fins al final de legislatura parlamentària. Segons va dir Amorós en roda de premsa, ERC valora positivament els deu "eixos estratègics" anunciats pel president de la Generalitat.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va criticar la intervenció del president de la Generalitat, Artur Mas, sobre el "full de ruta" del seu govern en els pròxims mesos perquè va "amb dos anys i mig de retard". El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va qualificar la compareixença del president de la Generalitat, de "broma" i va ironitzar que hagués pogut comparèixer disfressat com una comparsa de Carnaval.