L'epidèmia de grip ha assolit aquesta setmana el seu "pic de màxima activitat epidèmica a Catalunya" amb 429 malalts per cada 100.000 habitants. El secretari de Participació Social i Local en Salut, Francesc Sancho, ha explicat que les previsions són que s'allargui fins al cap de setmana vinent. S'han detectat 185 casos greus dels quals 12 han acabat provocant la mort dels pacients, que "ja patien patologies concomitants" i eren d'edat avançada. El triatge als serveis d'urgències es produeix amb un temps d'espera d'entre 10 i 15 minuts i només a l'hospital de la Vall d'Hebron s'ha arribat "als 25 minuts". Aquesta grip està afectant sobretot a la població infantil "d'entre 0 i 15 anys".

Les previsions del Departament de Salut són que entre aquesta setmana i la vinent Catalunya viurà el "pic" de màxima activitat epidèmica del virus de la grip. La incidència continua sent major en els grups d'edat de 0 a 4 i de 4 a 15 anys.

Des de dilluns s'han donat 37 casos greus i, en tota la temporada, ja són 185. El 97% d'aquests s'han donat en pacients amb patologies concomitants i el 70% no estaven vacunats. 12 d'aquests pacients han acabat morint. La xifra de morts l'any passat en aquest mateix període era de 24. A l'Estat s'han produït 877 casos greus, amb un total de 102 defuncions.

El virus de tipus H3N2 està sent el de major incidència i ha provocat el 70% de les infeccions, el tipus N1H1, un 3% dels casos, i el 20% restant són a causa d'altres variacions. La vacuna no s'està demostrant eficaç precisament contra l'H3N2. Les complicacions han afectat especialment, i com de costum, a les vies respiratòries dels malalts.

A Catalunya s'han incrementat en 300 unitats els llits als hospitals. Sancho ha subratllat que aquests reforçaments no poden evitar que hi hagi problemes en el pic de màxima afluència, "és com la congestió de la Travessera de Les Corts quan juga el Barça", ha comparat. L'objectiu és que el triatge "es faci" dins d'un temps d'espera de 15 minuts i que l'atenció en els casos greus "sigui immediata".

Per als casos de pacients menys greus els temps d'espera si s'estan dilatant als serveis d'urgència. Estan entre 4 i 6 hores. Per això, Sancho ha recordat que les persones menys greus han d'optar per confiar en els Centres d'Urgència d'Atenció Primària (CUAP) de la seva zona.

L'epidemiòloga Núria Torné del Servei de Vigilància de l'Agència de Salut Pública ha aclarit que la vacuna conté tres soques, dos del tipus A i una del tipus B. Aquesta vacuna no té l'efectivitat òptima que hauria de tenir, a causa de variacions en una de les soques del virus, però "té una certa efectivitat" i "continua sent recomanable mantenir la vacunació".