El líder d'UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar ahir "respecte" per la seva figura a Catalunya, on alguns sectors l'assenyalen com la "pedra a la sabata" del projecte sobiranista, i va advertir que no traspassarà la "línia vermella" de l'independentisme perquè el seu projecte és la confederació i "no pot compartir" una sortida del marc espanyol. També va atribuir la crisi del vot diferenciat entre CDC i UDC de la setmana passada a una "interferència" de Barcelona per una "trucada política" que va fer que els diputats de CDC s'abstinguessin.

En el transcurs d'una entrevista a TVE, va afirmar que en tot cas fins a la setmana passada "no hi havia cap problema" a Madrid i calia "intentar que en el futur tot segueixi igual". "Dimecres vam tenir una conversa amb els dos portaveus adjunts, que estaven d'acord que calia votar sí, i espero que el grup es pugui seguir reunint després del debat de política general", va afirmar. Amb tot, va recordar les diferències que mantenia amb el projecte sobiranista de CDC. "No sé si sóc un obstacle o no", va dir, però "jo no sóc secessionista". Segons Duran, "CiU no viu els millors temps, i és evident que hi ha diferències, com també en el si d'UDC", però ell és el dirigent que va sortir elegit al congrés d'Unió i "la majoria de la direcció està d'acord amb ell". De cara a les eleccions del 27-S, Duran i Lleida va afirmar que CDC i UDC "intentaran" anar junts, però "si el punt central" del programa "és el secessionisme, hi haurà qui no podrà acceptar això i caldrà debatre-ho". Segons Duran, la seva "línia vermella" és l'independentisme. "Si un dia el projecte que he de defensar és estrictament el projecte sobiranista, ho respecto i entenc en la mesura que en els últims temps es cometen moltes pràctiques maldestres, però jo no puc compartir-ho i no sóc independentista i no ho seré al final de la meva vida política". En aquest marc, va insistir que des del govern espanyol s'estaven fent coses de forma maldestra com per exemple amb els recursos al Tribunal Constitucional contra el 9-N o la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i dues conselleres, per la consulta. "Un té la sensació que si un dia el Parlament declarés la independència el govern l'únic que faria és recórrer davant el TC", va dir, "però els problemes polítics no es poden respondre amb mesures jurídiques".

El missatge

Duran va demanar "respecte" per a la seva persona. "Estic molt més a gust a CiU del que pugui semblar", va dir, però "és evident que si un agafa determinada premsa a Catalunya i a determinats articulistes jo sóc la pedra a la sabata". "És cert que hi ha qui voldria que no estigués aquí, i això acaba repercutint una mica, però jo em vaig presentar amb un programa que no parlava d'independència i el defensaré fins a l'últim dia" perquè "tinc paciència franciscana per aguantar".