L'epidèmia de grip ha assolit aquesta setmana el seu "pic de màxima d'activitat epidèmica a Catalunya" amb 429 malalts per cada 100.000 habitants, superant el llindar d'expansió de l'any passat. El secretari de Participació Social i Local en Salut, Francesc Sancho, va explicar que les previsions són que s'allargui fins al cap de setmana vinent. S'han detectat 185 casos greus dels quals 12 han acabat provocant la mort dels pacients afectats, que "ja patien patologies concomitants" i eren d'edat avançada. El triatge als serveis d'urgències es produeix amb un temps d'espera d'entre 10 i 15 minuts i només a l'hospital de la Vall d'Hebron s'ha arribat als 25 minuts. Aquesta grip està afectant sobretot la població infantil "d'entre 0 i 15 anys". La vacuna de la grip que s'ha repartit aquest any a Catalunya ha perdut "una mica" d'efectivitat, ja que no cobreix totalment el virus H3N2, encara que prevé de complicacions a les persones vacunades.

La mutació

Núria Torné, epidemiòloga i membre del Servei de Vigilància Epidemiològica de l'Agència de Salut de Catalunya, va explicar en roda de premsa a Barcelona que l'arrel de la vacuna que s'ha implantat aquest any a Catalunya protegeix dels virus A i B, però que un d'aquests A, concretament l'H3N2, ha perdut "certa efectivitat", encara que les persones vacunades no queden "desprotegides".

Això es deu al fet que les vacunes de la grip es fabriquen un any abans del seu repartiment als ciutadans i segons les indicacions marcades per l'Organització Mundial de la Salut, per la qual cosa els virus poden mutar en aquest període de temps. Això no obstant, l'efectivitat de la vacuna d'aquest any no es podrà determinar fins al final de la temporada de grip, va precisar l'epidemiòloga, que va insistir en la seva efectivitat malgrat tot, i va recomanar que es prenguin mesures higièniques per part de tots, especialment en el transport públic a l'hora d'esternudar o tossir.