El president de la Generalitat, Artur Mas, assegura que a Catalunya "l'interessa estar connectada amb Europa i amb Espanya, però desconnectada de l'estat espanyol". L'endemà de coincidir amb el president espanyol, Mariano Rajoy, en la inauguració de la interconnexió elèctrica amb França de la MAT, Mas ha explicat que entre Catalunya i l'estat espanyol ha passat el mateix que passa "quan els circuits van molt carregats i salten els fusibles com a mesura de seguretat". Mas assegura que el primer pas cap a la "desconnexió" són les eleccions municipals i ha fet una crida a activar "l'exercit" d'alcaldes i regidors de CDC per començar a culminar aquest procés en els pròxims comicis del 24 de maig.

Madrid, diu Mas, ha estat per a Catalunya un "bloc de formigó" a l'hora d'avançar en les aspiracions nacionals del país i "no per manca de voluntat de diàleg per part de Catalunya". Les eleccions d'aquest 2015, afegeix, són "l'únic" camí democràtic cap a la "desconnexió" amb l'estat i des de CDC entenen el 24 de maig i el 27 de setembre com un tot.

En aquest sentit, Mas torna a situar les eleccions municipals com el primer pas de la fi del procés polític català i demana als candidats nacionalistes els màxims esforços en els comicis locals. "No es pot fallar per no debilitar l'estructura d'estat que representa el món local", ha afirmat el president durant la Convenció Municipal de Convergència.

Mas ha insistit en fer-se forts en els tres pilars que sustenten el procés: el social, el polític i l'institucional i ha defensat enèrgicament la separació de l'estat des del punt de vista polític: "Hem d'estar connectats amb Europa i amb Espanya, econòmicament i culturalment, però interessa plantejar-se desconnectar de l'estat espanyol".

El president de la Generalitat ha posat sobre la taula la política de tarifes elèctriques, les lleis d'ensenyament en contra de la llengua catalana o les querelles que es van presentar contra el propi president i alguns consellers per la convocatòria del 9-N com a arguments per a la desconnexió.

El president ha fet el paral·lelisme elèctric l'endemà de veure's amb el president espanyol, Mariano Rajoy, durant un dinar a Peralada que va servir per inaugurar la interconnexió elèctrica de la MAT. Mas ha ironitzat sobre l'ambient de la trobada: "El clima va ser bo, feia bon dia i una temperatura agradable".

Com a Grècia

Mas també ha aprofitat la seva intervenció durant la Convenció Municipal de CDC per advertir als alcaldes, regidors i candidats nacionalistes que a Catalunya, com a Grècia, també hi ha opcions polítiques que "neguen la realitat" amb discursos "populistes". "Ells que facin els discursos, que nosaltres farem la feina", els ha esperonat.

El president recorda que Syriza va prometre "un munt de coses" abans de les eleccions gregues i que ara "ha topat amb la realitat i l'ha hagut d'acceptar per intentar canviar-la". Mas diu que a Catalunya també hi ha qui fa discursos dient que "posant-se ells tot quedaria resolt" i això, adverteix, és "fals".