Hi ha immensos problemes internacionals que ens haurien de preocupar. Són els del terrorisme islàmic, el de l'agressió russa contra Ucraïna i, en menor grau, el del desori a Grècia.

Els segueixo molt de prop, malgrat que ja no escrigui tant de política internacional com vaig fer durant anys. Ara bé, sempre estic llegint llibres de temes internacionals -normalment més d'un a la vegada- en llengües diverses, així com ?se??gueixo quotidianament cadenes de TV foranes, no oblidant mai la internacional de la BBC.

Darrerament, he quedat més bocabadat que mai abans respecte a l'enfocament de TV3 i de la cadena del grup de La Vanguardia en temes internacionals. Com que el que escriuré pot sorprendre, goso convidar els lectors perquè facin ells mateixos la comparança que intentaré dur a terme. És relativament fàcil d'efectuar, si es poden veure TV estrangeres. Si no és així, eventualment poden ser substituïdes, en la comparació, per algunes d'espanyoles, la pública o les privades.

Resulta que hi ha un fort consens a tots els països democràtics, propers o no (França, Itàlia, Portugal, Gran Bretanya, Estats Units, Alemanya, Bèlgica) respecte a com analitzar i tractar els tres grans temes esmentats a l'inici. És un consens que comparteixo però que contrasta amb la militància, de sentit antagònic, de TV3 i de la 8TV.

Aquestes dues cadenes continuen movent-se en el, per a mi, fastigós terreny de la culpabilització d'Europa i dels Estats Units. Això els porta a trobar excuses al terrorisme islàmic, a l'expansionisme rus i a les animalades teatrals de l' ultraesquerra grega. Avui dia, el dimoni més gran dels seus Pastorets no és el dubitatiu Obama sinó Angela Merkel.

Si ho escric, clar i català és perquè no ho considero un matís, ni un fet periòdic, sinó una gran i escandalosa constant. Per això no demano ser cregut sinó instar que tothom ho constati per si mateix. El fet que la cadena líder en aquestes tres mandats sigui TV3, seguida de la cadena pro Mas del grup Godó -més i més militant en els darrers temps- em fa creure que es tracta de criteris compartits pel mateix Artur Mas.

Respecte al terrorisme islàmic, intenten recuperar la fal·làcia imposada a Catalunya durant la Segona Guerra del Golf. Llavors no es gosava elogiar expressament l'assassí Saddam Hussein però es carregaven les tintes de manera grotesca contra els Estats Units i Gran Bretanya. Pel que fa a l'expansionisme rus contra Ucraïna, l'actitud de les dues TV permet recordar els vergonyosos silencis de Jordi Pujol respecte al criminal serbi Slobodan Milosevic i el rsuport delirant que aquest darrer va rebre de la part del demagog secessionista italià Umberto Bossi. Si algú en dubta, que vagi a internet i quedarà satisfet.

El darrer tema en el qual aquelles cadenes propagandístiques dissenteixen molt del món democràtic és el de Grècia. Hi ha suport a dojo de Syriza. Això lliga amb una llarga i còmicament aduladora entrevista de la dirigent catalana de Podem per part de la locutora de TV3 Lídia Heredia. La cosa aquesta de Podem li ha d'estar agraïda.

Abans d'escriure aquest article he volgut consultar el seu contingut amb persones que respecto. El seu criteri ha coincidit amb el meu. Un parell d'elles estaven indignades per un atac groller del duo format per Pilar Rahola i Josep Cuní contra el procés legislatiu espanyol per aconseguir, amb consens entre el PP i el PSOE, una millor legislació antiterrorista per combatre l'Exèrcit Islàmic i també Boko Haram.

Els criteris mediàtics de TV3 i 8TV que exposo -críticament, per descomptat- no tenen ni cap ni peus. Crec que combatre el terrorisme islàmic és una necessitat urgent, demostrable pel dret i pel revés. També crec que les monstruositats dels prorussos i de les tropes russes a Ucraïna són paleses. No poden ser envernissades. Finalment, què dir de la demagògia de l'extrema esquerra grega? Ja n'he escrit.

En tot cas, la Catalunya mediàtica i oficialista ens ofereix una oportunitat perquè se li vegi, reconfirmada, la seva voluntat de trencadissa per la trencadissa. Fan mal i és perquè en volen fer.