El president català i líder de Convergència, Artur Mas, va advocar ahir per "desconnectar de l'Estat espanyol" perquè "hi ha circuits que no funcionen", i va cridar a aconseguir una "majoria institucional" a les eleccions municipals del 24 de maig, per no debilitar el procés sobiranista. En la seva intervenció en la Convenció Municipal que CDC celebra a Seva (Osona), Mas va considerar que Catalunya ha de "desconnectar de l'Estat", perquè "hi ha circuits que no funcionen i quan salten els fusibles cal muntar un circuit diferent, perquè les coses vagin millor i no correm el perill de saltar pels aires". Després de la breu trobada de divendres a Peralada amb el president del Govern, Mariano Rajoy, Mas va ironitzar dient que "del clima de divendres no en parlaré, perquè feia bon dia, la temperatura correcta, amb bona climatologia. Però no entraré en més detalls".

Sí que va reconèixer que li "fa molta gràcia" escoltar discursos dels "que aixequen la bandera de les connexions amb Europa" i va preguntar: "Quan defensàvem que el tren d'alta velocitat i l'ample europeu fos el primer projecte de connexió amb Europa en els 80, on eren PP i PSOE? Fent l'AVE a Sevilla i Madrid". Mas va assegurar que era evident que era el govern català "qui vol connectar amb Europa", però que ara "ha de reflexionar si vol estar íntimament connectat amb l'Estat". "A Catalunya l'interessa estar connectada amb Europa i Espanya, però molt més li interessa estar desconnectada de l'Estat espanyol. Perquè arriba un moment, quan els circuits van molt carregats, que salten els ?fusibles com a mesura de seguretat. I al circuit entre Catalunya i l'Estat han saltat els fusibles", va insistir.

Mas va assegurar que a la Generalitat no li havia faltat "cordialitat i ganes d'entendre's" per poder organitzar un referèndum acordat amb l'Estat, però que havia "xocat constantment contra un bloc de formigó", de manera que s'havia vist abocada a anar a unes eleccions plebiscitàries el 27-S. En tot cas, Mas va incidir en la importància també de les municipals del 24 de maig, que han de "sumar-se" a les del 27-S i "encadenar-les" per convertir "aquest any decisiu en un èxit". Per això, va fer una crida als seus alcaldes, als quals va qualificar d'"exèrcit de pau i de diàleg i no de bufetades", per posar-se en marxa "al cent per cent" per a les municipals: "Si fallem, debilitem una estructura de país fonamental que són els ajuntaments" en el marc del procés sobiranista que defensa CDC.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar a Mas que "rectifiqui" la seva estratègia a favor de la independència perquè "Catalunya no vol desconnectar d'Espanya". "Mas ha de rectificar i tornar al sentit comú, i ha d'escoltar el missatge donat ahir amb la connexió de la línia elèctrica, i és que Catalunya no vol desconnectar-se d'Espanya, sinó que vol seguir connectada a Espanya i estar molt més connectada a Europa", va dir Sánchez-Camacho en un acte a Puigcerdà.

Oriol Amorós

Per la seva banda, el vicesecretari general de Comunicació i Estratègia d'ERC, Oriol Amorós, va assegurar que es mantenia la bona sintonia entre CiU i ERC, després de les tensions que havien existit entre els dos partits ara fa unes setmanes. "Sempre que anem cap a la independència les relacions entre CiU i ERC seran estupendes i immillorables", va subratllar Amorós des de Vidreres.