El secretari general del comitè de govern d'UDC, Ramon Espadaler, va anunciar ahir la celebració d'una consulta oberta a tota la militància per definir el full de ruta del partit de cara a les eleccions del 27 de setembre, ja que "la veu l'ha de tenir Unió". En la seva intervenció durant el Consell Nacional a l'Hospitalet de Llobregat, Espadaler va recordar la "transcendència" d'aquests comicis tant "per al país com per a Unió, sense entrar a veure si les eleccions són plebiscitàries, gairebé plebiscitàries o exclusivament autonòmiques".

"No discutirem sobre altres fulls de ruta i no anirem al ritme que ens marqui ningú. Marcarem el ritme nosaltres, votarem la proposta que presenti el comitè de govern d'Unió i mandatarem, si és el cas, a la direcció per incorporar aquestes qüestions a l'àmbit programàtic", va dir Espadaler, en un moment en el qual UDC debat si segueix l'aposta independentista de CDC. Per això, Espadaler va insistir que s'havia de "definir amb claredat" el full de ruta de la formació amb vistes a l'"horitzó del 27-S" i sotmetre'l a la consideració de tots els militants. "Perquè és tan transcendent, hem de ser capaços de resoldre-ho des del diàleg i l'expressió màxima i més radical de la democràcia, i no hi ha res més radicalment democràtic que un militant, un vot", va explicar. Segons el seu parer, "en un moment important per a Unió, la veu l'ha de tenir Unió -va asseverar. Tenim la capacitat de trobar sortides a les cruïlles en la línia del que som, un partit nacionalista que ambiciona l'autogovern del país i un partit humanista que no sacrificarà ni supeditarà la política social i de família a la qüestió nacional i viceversa".

Pacte amb ERC

Amb l'horitzó del 27-S, Espadaler va celebrar d'una altra banda el "nou pacte" entre el president català, Artur Mas, i Oriol Junqueras (ERC), així com que "s'hagi recuperat l'estabilitat parlamentària imprescindible", la "possibilitat real i tangible d'aprovar els pressupostos" i la creació dels comissionats de transparència i transició nacional. Però el també conseller d'Interior va lamentar que es mantinguin "dificultats generades per una oposició més obsessionada en el desgast del Govern que en la capacitat de fer propostes concretes, més instal·lada en protesta que proposta".

Va apuntar així al PPC, criticant la seva "actitud agressiva i fora de lloc" a la comissió d'investigació del cas Pujol, on van mostrar una "obsessió gairebé malaltissa en el tracte al president Mas", a més del fet que decidís portar els pressupostos del 2015 al Consell de Garanties "només per endarrerir" la seva aprovació. Però també va carregar contra la "permanent i creixent pressió recentralitzadora del Govern central", amb una "explícita, clara i indissimulada laminació competencial" o la seva "absoluta falta de sensibilitat social" en impugnar davant el Constitucional el decret contra la pobresa energètica de la Generalitat.

Espadaler va retreure també els "reiterats incompliments" en finançament, ja que "el capítol ingressos i despeses quadra si el Govern espanyol compleix els seus compromisos financers amb la Generalitat".

L'advertència

El dirigent d'Unió va advertir, d'una altra banda, de les dificultats davant els casos de corrupció, un fenomen que "sens dubte acaba moltes vegades legitimant i donant ales a algunes suposades alternatives polítiques instal·lades des del populisme". Finalment, Espadaler va remarcar la prioritat que suposaven les eleccions municipals, "preocupat" per la "fragmentació i la ingovernabilitat que podria haver-hi en molts ajuntaments", i va defensar "la unitat de CiU".