El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha confirmat avui que al llarg d'aquest any distribuiran una pistola elèctrica als caps de guàrdia de cada comissaria dels Mossos d'Esquadra, després d'un període de formació, perquè l'usin en casos "determinats i concrets" de reduccions complexes.

En una entrevista a TV3, Espadaler ha anunciat que la distribució d'aquestes pistoles elèctriques no es durà a terme de forma "indiscriminada", sinó que la limitarà als caps de guàrdia de cada comissaria, com ja s'estava estudiant des de fa mesos.

El Periódico de Catalunya avança avui que la conselleria vol adquirir un centenar d'aquestes pistoles elèctriques, en el seu model més evolucionat, que permeten gravar i registrar tot el procés.

Segons Espadaler, la decisió d'introduir aquest any les pistoles elèctriques a l'arsenal dels Mossos -que ja va ser avançada per Efe al desembre del 2014-, no s'ha adoptat "en calent", sinó que és fruit d'un procés de valoració "mesurada i calibrada", per ajudar els agents a intervenir en reduccions complexes.

El titular d'Interior ha reconegut que l'ús de pistoles elèctriques, que ja utilitzen diverses policies locals, compta amb l'oposició radical de diversos col·lectius socials, però ha defensat la seva incorporació perquè es tracta d'una "eina no letal" que pot ajudar els agents a millorar la seva labor i que és menys lesiva que d'altres instruments, com les pistoles de foc.

Una plataforma integrada per quinze entitats socials ha demanat en les últimes setmanes que es prohibeixi l'ús de pistoles elèctriques a Catalunya, en considerar que suposen un risc per a la salut de les persones que reben les seves descàrregues i perquè creuen que poden ser usades per cometre maltractaments, ja que no deixen rastre.

La conselleria d'Interior ha dut a terme en els últims mesos proves per poder incorporar aquestes pistoles elèctriques, una històrica reivindicació dels sindicats policials per facilitar la immobilització de persones alterades que ofereixen resistència en ser reduïdes.

L'exconsellera d'Interior Montserrat Tura (PSC) va comprar sis pistoles elèctriques de la marca Taser perquè els Mossos avaluessin el seu funcionament, encara que no s'han usat mai i fins i tot el seu successor, Joan Saura (ICV), va elaborar una directiva interna sobre l'ús d'armes i eines policials que va excloure de forma expressa la seva utilització.

Posteriorment, el conseller Felip Puig va rebutjar al maig del 2011 una proposta del sindicat SME-CCOO i va descartar que els Mossos usessin les pistoles elèctriques, al·legant que existeixen informes que adverteixen de la seva perillositat, ja que han provocat la mort d'algunes persones que han rebut la descàrrega.

Espadaler es va comprometre al juliol passat a estudiar els pros i els contres sobre l'ús d'aquestes pistoles elèctriques per part d'algunes unitats dels Mossos d'Esquadra, en casos delimitats, si bé va advertir ja llavors que no són una "solució màgica".