El portaveu d'ERC a la comissió Pujol, Oriol Amorós, ha preguntat avui a l'expresident català Jordi Pujol sobre la possibilitat que durant el seu mandat hi haguessin "clàusules de protecció mútua" de CiU amb el PSOE i el PP, cosa que Pujol s'ha negat a respondre en considerar "injuriosa" la pregunta.

La negativa de Jordi Pujol a respondre preguntes dels grups a la comissió d'investigació ha provocat que Amorós li hagi expressat el seu "disgust" i "decepció" perquè "al marge del procés judicial, aquí es fa una altra cosa, aquí l'objectiu és saber com s'ha exercit la responsabilitat política, que és una cosa que aquesta comissió té l'obligació d'aclarir".

"Vostè va exercir el seu mandat a vegades de forma èpica, i se'm fa difícil entendre com el polític Jordi Pujol no vulgui respondre preguntes d'índole política davant el Parlament", ha reprotxat el portaveu republicà.

Amorós ha incidit en la necessitat de saber si els fons que té la família Pujol procedeixen només de l'herència o d'altres qüestions, i ha afegit que "vostè va exercir el seu mandat com a president amb molta empenta i força, motiu pel qual ara la gent es pregunta perquè persones vinculades amb vostè o amb la seva persona s'han vist beneficiats".

Sobre la possibilitat que hi haguessin "clàusules de protecció mútua", amb el PSOE i el PP, que s'haguessin reflectit amb la negativa a crear comissions d'investigació al Congrés i el Parlament, Pujol no ha aclarit la qüestió però ha llançat una pregunta: "quan i com es va produir la incorporació d'Espanya als països que podien gaudir dels fons europeus?".

Segons Pujol, "sobre el debat dels meus 23 anys estic molt tranquil", i ha considerat "una afirmació injuriosa" que ERC insinués que havien existit les esmentades clàusules.

També ha apuntat que "no respondré pregunta per pregunta, i tampoc al final" i si bé és cert "que caldrà valorar el meu mandat polític, per a la història, no correspon fer-ho ara ni és el lloc".