El secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Ramon Espadaler, admet que el cas Pujol els pot passar factura de cara a les urnes del 27-S, tot i que assenyala que faran "tot el possible" per anar als comicis autonòmics amb Convergència i Unió (CiU). Així ho va apuntar ahir a Catalunya Ràdio, on va destacar la "preocupació" del seu partit amb relació al distanciament que hi ha entre la ciutadania i tots els aspectes de corrupció: "És evident que això tindrà un impacte i una transcendència a les urnes".

Espadaler també va assenyalar que la formació consultarà a la seva militància el full de ruta que ha de seguir el partit, precisament, de cara a les eleccions del setembre, i va precisar que ho farà "immediatament després" dels comicis municipals si fer-ho abans signifiqués una "distorsió" per a CiU. Fonts d'Unió van informar que encara no hi ha una decisió sobre la data exacta de la consulta, que haurà de ser presa amb tota probabilitat durant la reunió del pròxim comitè de govern del partit.

En aquest sentit, Espadaler va tornar a deixar clar que "el tempo d'Unió el marca Unió i el seguirà marcant", i va afirmar que el partit serà "curós amb totes les conteses electorals, particularment amb les municipals". De fet, al Consell Nacional del partit celebrat el passat dissabte, Espadaler ja va anunciar la celebració d'una consulta oberta a tota la militància per definir el full de ruta del partit de cara a les eleccions de setembre, tot avisant que "la veu l'ha de tenir Unió". En aquesta reunió, de fet, ja es van poder apreciar els primers fregaments entre sectors confederalistes del partit i el sector més favorable a la independència. Segons fonts del partit, un text signat per uns 400 militants va ser llegit per criticar l'estratègia sobiranista de CDC i ERC, així com del dirigent d'Unió Toni Castellà per haver proposat en una entrevista una aliança amb Podem.

"Voluntat d'encaixar"

Espadaler també va assegurar que la consulta sobre el posicionament de la seva formació es farà amb la voluntat "d'intentar encaixar en el marc de la federació de CiU". Tot i admetre que Unió i Convergència "no són dos partits idèntics", va especificar que si Unió volgués "fer les coses diferents, ja ho faria d'una altra manera".