Els grups de l'oposició al Parlament han criticant avui les evasives del matrimoni Pujol i han qüestionant les explicacions del primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, mentre que el Govern s'ha mantingut al marge i ha evitat valorar la seva confessió d'amistat amb el president Artur Mas.

La compareixença d'ahir a la comissió d'investigació del frau fiscal del Parlament de l'expresident català Jordi Pujol, de la seva dona, Marta Ferrusola, i del primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, ha suscitat reaccions en la política catalana.

Després de la reunió de cada dimarts del Govern, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha evitat entrar a valorar un element "tan subjectiu" com el tipus de relació personal entre el president Artur Mas i Jordi Pujol Ferrusola, després que ahir aquest últim digués que és "molt amic" de l'actual cap del Govern.

El portaveu de l'executiu català ha ironitzat que les discussions de qui és més amic de qui són pròpies d'"EGB".

Davant el debat sobre el format i la utilitat de les comissions d'investigació parlamentàries, el Govern s'ha posat a disposició del Parlament per estudiar possibles canvis.

Sense voler imposar formats a la Cambra per no violar les seves competències, l'executiu ha parlat avui, durant la seva reunió, del model francès, segons el qual les comissions queden en suspens durant un procés judicial fins que aquest no finalitzi, com seria el cas dels Pujol.

Homs ha comentat la disponibilitat del Govern a estudiar canvis arran d'unes declaracions del president de la comissió d'investigació del frau fiscal, David Fernández (CUP), en les que ha admès "vergonya pròpia i aliena" per la compareixença ahir de la família Pujol i ha demanat "reformar el reglament".

Fernández ha lliurat avui a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el CD que li va donar ahir Pujol Ferrusola amb la gravació de la conversa al restaurant "La Camarga" entre el seu exparella Victòria Álvarez i la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, un material que forma part del cas d'espionatge Método 3.

Aquesta gravació serà examinada a la Comissió de Matèries Secretes o Reservades del Parlament, que De Gispert convocarà en un termini d'entre set i deu dies.

El portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, s'ha oposat a que la gravació de "La Camarga" sigui examinada en l'esmentada comissió i ha subratllat que el seu grup sospesa demanar la seva dimissió a David Fernández com a president de la comissió d'investigació del frau fiscal per la seva gestió durant les compareixences d'ahir.

Una comissió que ha qüestionat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, qui ha considerat que "ha tocat fons" després que alguns partits vulguin convertir-la en un "fangar", pel que ha instat a una "reflexió profunda" en ares del prestigi del Parlament.

De la seva banda, el portaveu adjunt d'ERC, Pere Aragonès ha criticat l'actitud evidenciada ahir per la família Pujol, amb la seva negativa a respondre les principals preguntes i a contestar amb evasives les acusacions que pesen sobre ells, "en un intent de distreure l'atenció amb 'jocs pirotècnics'".

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha qüestionat les explicacions ofertes ahir per Jordi Pujol Ferrusola sobre les seves relacions amb grans empreses, que sonen "més aviat a manual bàsic de presumpte tràfic d'influències", i ha avisat que la declaració d'amistat amb Artur Mas "no va ser un comentari gratuït i improvisat" i que pot tenir "diverses lectures".

Per al líder de Ciutadans (C's), Albert Rivera, la compareixença de la família Pujol al Parlament demostra que Artur Mas "va mentir" en dir que no tenia una relació íntima amb Pujol Ferrusola, i le ha avisat que la seva "mentida caurà".

El líder d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat que la compareixença de la família Pujol ha servit per "denunciar amb quina impunitat han actuat" i per "posar de manifest que hi ha una família que s'està rient a la nostra cara".