L'Ajuntament de Barcelona va replicar ahir al síndic de greuges que no veia indicis de maltractament als detinguts en el cas 4-F, encara que impulsarà una bateria de mesures correctores, com dotar de càmeres els vehicles de trasllat, crear un comitè d'ètica i potenciar la unitat de règim intern. El primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, va donar a conèixer l'informe elaborat pel consistori sobre el cas 4-F, que es remet a les sentències judicials que van condemnar els imputats per deixar en estat vegetatiu un agent de la Guàrdia Urbana i que van arxivar les denúncies per maltractaments.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va denunciar dilluns que les administracions van actuar amb "negligència" i "falta de transparència" en el cas del 4-F i va apreciar "indicis de maltractaments" en almenys un dels detinguts, que va patir una ferida al cap mentre estava sota custòdia policial. Forn va indicar que el consistori donava per tancat el cas -a l'espera que hi pugui haver alguna nova prova-, i va replicar que no havien apreciat els indicis de maltractaments que sí que va detectar el síndic, perquè creuen que així ho testifica l'arxiu de les denúncies judicials i el recorregut que tres dels acusats van fer per tres hospitals -sense passar per comissaria- després de ser detinguts. Segons el síndic, després de ser detinguts el matí del 4-F del 2006, tres joves van ser traslladats a l'Hospital del Mar, on a dos quarts de nou del matí els van diagnosticar diversos politraumatismes, i posteriorment van ser derivats a l'Hospital de l'Esperança, on a les onze del matí a un d'ells li van posar punts de sutura per una ferida oberta al cap, pel que dedueix que aquesta lesió es va produir durant la seva custòdia policial. Per contra, l'informe elaborat per l'Ajuntament de Barcelona -que va decidir revisar el cas després de l'emissió del documental Ciutat Morta, que recull la versió exculpatòria dels condemnats i avala la seva teoria que van ser víctimes de tortures i d'un muntatge policial-, rebutja que hi hagués maltractaments. En concret, segons va detallar el consistori, els tres joves van encadenar tres visites seguides a tres hospitals diferents, sense passar per comissaria: de l'Hospital del Mar van anar al de Sant Pau -en cap dels dos no els van poder fer radiografies- i finalment van acabar en el de l'Esperança, on li van posar els punts de sutura al cap a un dels joves.

Les irregularitats

Forn va insistir que el consistori no podia "anar més enllà" del que s'havia acreditat en les sentències -que rebutgen que hi hagués maltractaments- i de les dades disponibles sobre la intervenció de la Guàrdia Urbana, a les quals tampoc no es constaten tortures. Forn va admetre que al cas 4-F el consistori va cometre algunes "irregularitats", especialment per la desaparició del llibre de registre i custòdia dels detinguts.