El president Artur Mas ha advertit avui que l'anul·lació del 9N i la llei de consultes per part del Constitucional (TC) deixa les eleccions del 27S com a únic "camí democràtic i legal" per consultar els catalans, davant un Estat que vol que Catalunya "claudiqui de les seves aspiracions i es dilueixi".

L'Alt Tribunal ha anul·lat, per ser contrària a la Constitució, la consulta sobiranista celebrada a Catalunya el passat 9 de novembre i també la llei en la qual es va basar la pròpia convocatòria, en una decisió adoptada per unanimitat dels seus magistrats.

En una conferència en el Cercle d'Economia, Mas ha lamentat que "si el TC diu 'no' parcialment a la llei de consultes i 'no' al decret de convocatòria del 9N, vol dir que només ens deixen un camí per consultar al poble de Catalunya en forma d'eleccions".

Ha criticat així que "si la voluntat (de l'Estat) és que no hi ha res que parlar, és impossible: No es tracta de trobar una via intermèdia, sinó que claudiquem en les aspiracions d'una part significativa del poble de Catalunya".

"Ens hauria agradat fer-ho amb un referèndum acordat amb l'Estat. Nosaltres apostem per diàleg i consens, hem intentat fer-ho així, però es necessita voluntat de diàleg, consens i acord" de l'altra part, ha recordat.

És per això que la segona opció era "una consulta amb una llei pròpia", ha apuntat: "Però ara ens diuen que no. Només ens queda un camí democràtic i legal per poder fer la consulta que en algun moment hem de fer, entre d'altres coses perquè gairebé és impossible dirigir la política catalana els anys vinents de manera solvent i convincent si no resolem la qüestió de la relació entre Catalunya i Espanya en el futur".

Mas ha reconegut que les eleccions del 27S són "el pitjor dels instruments disponibles" per consultar als catalans, però un camí "legal i democràtic" per donar-los l'oportunitat de posicionar-se sobre si "volen conviure d'una manera diferent".

"És l'únic camí que tenim. L'alternativa és que no ens poguéssim ni comptar, ni donar-nos l'oportunitat de saber si podem conviure de manera diferent (amb l'Estat). El nostre plantejament és la manera d'intentar casar legalitat amb democràcia i legalitat amb legitimitat", ha subratllat.

Segons el seu parer, l'alternativa seria "plegar veles", "renunciar a l'autogovern" i "quedar diluïts en el magma del mateix autogovern per a tot el món", cosa que "no acceptarà la societat catalana".

Mas ha descartat altres possibilitats com un nou Estatut, la retallada de l'últim encara "es pateix"; un pacte fiscal que ell "ja va intentar"; o una reforma constitucional per al que Catalunya "no té força" per si sola.

En aquest sentit, ha relatat que ha parlat "moltes vegades" amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que si bé "obre una via" i hi ha "una bona voluntat" a través d'aquesta reforma, Mas ha recordat que "no hi ha una idea concreta" sobre com resoldre la qüestió catalana i no compta amb el suport del PP.

Per això, el president ha fet una crida a "enfrontar" la situació actual "sabent que no és fàcil", però conscient que "l'alternativa és la dissolució absoluta del projecte d'autogovern i la pèrdua de la personalitat pròpia de Catalunya".

"Hem arribat al punt que l'única manera que se'ns deixa de viure en família (amb Espanya) és paga, treballa, no molestis i no et queixis", ha afegit Mas, que ha recordat que cap partit "podrà dirigir la política catalana amb totes les conseqüències si aquesta qüestió no queda resolta i ben resolta".