El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va evitar ahir entrar a valorar un element "tan subjectiu" com el tipus de relació personal entre el president Artur Mas i Jordi Pujol Ferrusola, i va ironitzar que les discussions de qui era més amic de qui eren pròpies "d'EGB". A la comissió d'investigació del frau fiscal del Parlament, el primogènit de la família Pujol es va declarar "molt amic" d'Artur Mas, una versió que contrasta amb la del president català setmanes enrere, quan a la Cambra catalana va dir que no tenien una relació íntima. Preguntat per aquesta qüestió en la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Homs va evitar catalogar la relació personal entre tots dos: "No sé si és el que em correspon, no estic en condició d'entrar en aquest tipus de judicis", va dir.

El conseller va recordar que les discussions sobre si "un és més amic que l'altre" eren típiques de quan ell cursava EGB (Educació General Bàsica): "Fins ara no havia vist una discussió d'aquestes característiques", va afegir. Homs va descartar que Jordi Pujol Ferrusola, amb les seves paraules de dilluns al Parlament, tingués la intenció de desestabilitzar la figura d'Artur Mas. El Govern, a més, es va posar a disposició del Parlament per estudiar possibles canvis que pogués fer la Cambra a les comissions d'investigació. Una opció que ja havia expressat hores abans el president de la comissió d'investigació del frau fiscal, David Fernàndez.

Els canvis

Recollint el guant de Fernández, Homs va posar d'aquesta manera el Govern català a disposició del Parlament per aportar experiències, encara que va subratllar que a l'executiu no li tocava identificar què era el que calia canviar en les comissions d'investigació, perquè això era competència de la Cambra catalana. No obstant això, el portaveu del Govern i conseller de la Presidència va explicar que Artur Mas, a la reunió setmanal de l'Executiu català, havia relatat que divendres passat, a Peralada, el primer ministre francès, Manuel Valls, li havia comentat com funcionava el sistema francès. "Explicava Valls que, en el cas francès, quan hi ha un procediment judicial obert, es pot crear una comissió en el si de l'Assemblea però automàticament aquesta comissió queda en suspens fins que el procediment judicial no ha esgotat la seva feina" i, una vegada hi ha sentència, es reprenen els treballs, va dir Francesc Homs.

Per la seva banda, Ramon Pedrós, excap de premsa de Jordi Pujol, va insistir ahir en els retrets a la família de l'expresident de la Generalitat. En declaracions a Rac1, Pedrós no va acusar directament els fills o la dona de Pujol d'haver-se aprofitat del càrrec de president de Jordi Pujol per al seu lucre personal, però va dir que "les portes dels departaments de la Generalitat les tenien perfectament obertes".