El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va lamentar la sentència del Tribunal Constitucional contra el 9N i la llei de consultes durant la seva intervenció al debat de política general. La reacció de Bosch a la decisió del TC va provocar els aplaudiments de diversos diputats del Partit Popular: "Vostès aplaudeixen que declarin il·legals i inconstitucionals els actes de 2,3 milions de persones que van acudir a votar". "Això els agrada, anem bé", va exclamar. Posteriorment, va carregar contra la reacció dels populars: "Amb aquesta gent és impossible". "És molt trist", va concloure. A més, els d'esquerra van presentar una proposta de resolució al debat sobre l'estat de la nació en la qual van demanar que es respecti el resultat de les "eleccions plebiscitàries" del 27 de setembre i, de guanyar els partidaris de la independència, facilitar la "cordial transició" a la República catalana.

Per la seva banda, el coordinador dels diputats del PSC al Congrés, Joan Rangel, va reclamar "una negociació legal i acordada" per fer front al "conflicte que s'ha plantejat de relació entre Catalunya i la resta d'Espanya". Rangel es va referir a la sentència del Tribunal Constitucional i va demanar "diàleg, negociació i pacte, que vol dir política en majúscules". En aquest sentit, va destacar que "les posicions enfrontades del Govern d'Espanya i el govern de Catalunya i la carència d'aquest diàleg porten fracàs rera fracàs" i va criticar l'actitut d'"immobilisme" de Mariano Rajoy mentre Artur Mas, porta Catalunya a "una fugida cap endavant". "La sentència del TC, pel que coneixem fins ara, el que fa és intentar evitar que es facin referèndums encoberts", va subratllar Rangel, que va considerar que "el conflicte existeix, la solució ha de produir-se i això només es pot fer amb interlocutors vàlids".

La líder del PPC, Alícia Sánchez Camacho, en canvi, va dir que el president de Catalunya hauria de "dimitir" si no accepta la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que declara inconstitucional la llei de consultes i el 9N, fet que suposa, segons el seu parer, "el seu gran fracàs polític i jurídic". A més, Sánchez Camacho va advertir a Mas que "cap governant pot estar per damunt de la llei i els tribunals" i "si no accepta la resolució aprovada per unanimitat del Constitucional no està legitimat democràticament per governar". "Si no vol fer cas al sentit comú, li demanem que faci cas a l'Estat de dret i que compleixi les lleis i les resolucions de la justícia", va dir la popular a Mas.

"Problema polític"

D'altra banda, el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, es va mostrar convençut que el TC podrà declarar inconstitucional la consulta sobiranista i la pròpia Llei de Consultes catalana, però no la "mobilització" de la ciutadania de Catalunya. "Aquest és un problema polític amb una solució política i els que vulguin trobar aquesta solució servint-se dels tribunals i del Tribunal Constitucional s'equivoquen", va alertar als passadissos del Congrés.

També el diputat de la CUP, David Fernández, va lamentar que la resolució del TC "arriba tard i és totalment inútil". Fernández va considerar que "la intenció del nacionalisme d'Estat és pretendre segrestar el dret a decidir. Aquest és un discurs fracassat i del passat, que s'incardina en la voluntat de convertir els debats polítics en debats jurídics i repressius".