El president del Govern, Mariano Rajoy, va destacar que quan el Tribunal Constitucional (TC) anul·la "per unanimitat" dels seus dotze magistrats una llei, en aquest cas, la consulta sobiranista del 9-N i part de la llei catalana de consultes és que "alguna cosa passa" i va recordar l'obligació dels governants de complir la llei.

Rajoy, en resposta al portaveu d'ERC, Alfred Bosch, en la segona jornada del debat de política general, va declinar comentar les sentències judicials, però sí que va recordar que cal respectar la llei i les decisions dels tribunals, encara que algunes vegades no agradin.

El més important en qualsevol democràcia és que tots els governants compleixin la llei perquè d'una altra manera es trasllada "un mal missatge als ciutadans", segons va dir el cap de l'Executiu, qui a més va emplaçar ERC a plantejar "si vol i s'atreveix" una reforma de la Constitució, ja que hi ha procediments perquè pugui fer-ho. Tot i això, va subratllar que Espanya és la "nació més vella i antiga d'Europa" i li "ha anat bé", i que catalans i espanyols tenen "tota mena de llaços afectius" que els uneixen.

En aquest sentit, també va recordar a Bosch que hi ha molta gent que no comparteix les seves aspiracions independentistes i molts ciutadans de Catalunya que se senten catalans i espanyols. Poc abans, en la seva intervenció anterior, Rajoy va defensar l'obligació de l'Executiu de preservar la legalitat i de portar al Tribunal Constitucional aquelles decisions que considera que no s'ajusten al text constitucional, com va ocórrer en el cas de la consulta catalana del 9-N.

Preservar la legalitat

D'altra banda, Rajoy va defensar també l'obligació de l'Executiu de preservar la legalitat i de portar al Tribunal Constitucional aquelles decisions que considera que no s'ajusten al text constitucional igual que "altres" recorren aquelles decisions de l'Executiu que consideren que vulneren el text constitucional. En la segona jornada del debat de política general, Rajoy va sortir al pas així de les crítiques d'alguns portaveus parlamentaris, que van acusar l'Executiu de ser responsable amb els seus recursos de l'elevada conflictivitat que ha de resoldre el Tribunal Constitucional. El president espanyol va assegurar que no té cap "interès" a augmentar el conflicte davant el TC, però va recordar que és obligació del Govern recórrer aquells acords que considera inconstitucionals.