El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), òrgan de govern dels jutges i magistrats, va decidir ahir suspendre durant tres anys el jutge de Barcelona Santiago Vidal per participar en la redacció d'una constitució catalana i en actes sobiranistes. Tot just conèixer la decisió, el magistrat va anunciar que recorrerà la seva suspensió davant el Tribunal Suprem (TS) i que, mentrestant, es dedicarà a la "construcció política del nou país", en referència a Catalunya, per la qual cosa planeja presentar-se a les pròximes eleccions com a independent en una llista sobiranista. La decisió del CGPJ va ser adoptada amb els vots de la majoria conservadora que dóna suport al president del CGPJ, Carlos Lesmes, però amb els vots en contra de la minoria progressista, a la qual es va sumar el vocal elegit pel PNB, Enrique Lucas. En total, dotze vots contra nou.

La majoria dels membres del Poder Judicial va considerar que Santiago Vidal no va complir amb el seu deure bàsic de fidelitat a la Constitució Espanyola, però els altres vocals no van estimar que la seva postura favorable al procés sobiranista català fos mereixedora d'una sanció tan greu. De fet, aquests vocals contraris a la suspensió van anunciar un vot particular contra la decisió del ple, que comportarà la pèrdua del destí del magistrat sancionat. Per tant, a favor de la sanció van votar el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i els vocals Juan Manuel Fernández, Gerardo Martínez Tristán, Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Rafael Fernández Valverde, Fernando Grande-Marlaska, Vicente Guilarte, Carmen Llombart, José María Macías, Juan Martínez Moya i Wenceslao Olea. I en contra, a més d'Enrique Lucas, els vocals Mar Cabrejas, Álvaro Cuesta, Roser Bach, Victòria Cinto, Enrique Lucas, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda.

La resposta

En roda de premsa després de conèixer la resolució, Vidal va expressar la seva "decepció" per la decisió del CGPJ de suspendre'l durant tres anys, ja que segons la seva opinió estava basada en "criteris ideològics i polítics en comptes de jurídics" i, en definitiva, suposava estampar en el seu expedient "un segell de depurat per desafecte al règim". Vidal va assenyalar que es donava uns dies de reflexió per decidir la seva dedicació els anys vinents, però va avançar que treballarà des de fora dels tribunals de justícia en la "construcció jurídica del nou país", per la qual cosa podria presentar-se a les pròximes cites electorals, sense descartar les municipals del proper maig. Concretament, el jutge va assegurar que ja havia rebut "dues o tres propostes" per concórrer a les eleccions i que els seus únics requisits per fer-ho són figurar en les llistes com a independent i que la seva presència sigui "consensuada amb la majoria de les forces sobiranistes".

El promotor de l'Acció Disciplinària en el CGPJ, el magistrat Antonio Jesús Fonseca, havia elevat al ple (i no a la disciplinària, com creu la minoria progressista que havia de fer) la proposta de sancionar per dues faltes molt greus Vidal amb la separació de la carrera, però finalment no es va adoptar aquesta decisió. En concret, l'instructor de l'expedient disciplinari havia sostingut que Vidal havia de ser separat de la carrera com a autor responsable de dues faltes molt greus previstes en els articles 417.6 i 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).

Però el ple del Poder Judicial ha imposat a Vidal la sanció de tres anys per una falta molt greu de les previstes a l'article 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, consistent en la vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic. Prèviament, per assentiment de tots els vocals, el ple va rebutjar aplicar a Vidal la falta de l'article 417.6 de la LOPJ, referent a la vulneració del deure d'observança del règim d'incompatibilitats.

La Fiscalia havia proposat també expulsar de la carrera judicial el jutge Vidal per vulnerar de forma "flagrant" el seu deure de fidelitat a la Constitució Espanyola en participar en la redacció d'una constitució catalana i participar públicament en actes a favor de la independència de Catalunya. Encara que es donava per fet que la majoria dels vocals que donen suport a Lesmes imposessin l'expulsió del jutge Vidal, finalment van prendre una decisió intermèdia: la sanció per només una de les dues faltes proposades i la seva suspensió per tres anys en lloc de la seva expulsió de la carrera.

La decisió adoptada pel Consell General del Poder Judicial, que li ha estat ja notificada al magistrat Santiago Vidal, pot ser recorreguda davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem.