27 de febrer de 2015
27.02.2015

CiU no dóna suport a la proposta sobiranista d'ERC en el Congrés

Els nacionalistes expliquen la seva abstenció dient que el full de ruta l'ha de marcar el Parlament de Catalunya

27.02.2015 | 07:26
Els diputats de CiU al Congrés durant la primera jornada del debat.

Els diputats de CiU al Congrés es van abstenir ahir en una resolució d'ERC que instava el govern espanyol a "respectar el resultat de les eleccions de caràcter plebiscitari" del 27-S i a "iniciar un procés de negociació amb la Generalitat de Catalunya" en cas que les forces independentistes obtinguin la majoria parlamentària. Segons la federació nacionalista, i també els ecosocialistes d'ICV, el full de ruta l'ha de marcar el Parlament de Catalunya i no el Congrés.
D'aquesta manera, durant la votació d'un centenar de propostes de resolució presentades pels diferents grups parlamentaris, la cambra baixa va rebutjar les de CiU, ERC i ICV a favor del dret a decidir amb l'oposició de PP i PSOE i va tombar la iniciativa socialista per a una reforma federal de la Constutició que, entre altres coses, permetria reconèixer les singularitats i els fets diferencials de les autonomies. Aquesta iniciativa també plantejava la incorporació de mecanismes per garantir l'estat social i els serveis públics essencials, blindant els drets econòmics i socials i reconeixent nous drets a la ciutadania. La iniciativa va rebre els vots en contra del Partit Popular, les abstencions de CiU, ERC, BNG, UPyD i Nafarroa Bai i el suport de l'Esquerra Plural (EU, ICV, CHA).
En total es van aprovar una vintena d'iniciatives, quinze de les quals registrades pel Partit Popular, tres de Convergència i Unió, una transaccionada amb el PSOE sobre política exterior i una d'UPN. Les tres propostes de la federació nacionalista acceptades pel PP feien referència a mesures sobre transparència, qualitat democràtica i regeneració, l'impuls de la llei de segona oportunitat per a les famílies i autònoms en situació d'insolvència a conseqüència de desnonaments o d'activitats professionals o empresarials fallides. Així mateix, els dos grups van acordar una tercera proposta sobre economia productiva relativa a formació i a ocupació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema