01 de març de 2015
01.03.2015

Mas diu que el 27-S ha de ser «un autèntic plebiscit»

Alerta sobre "opcions que no donen cap garantia de futur" i critica que Syriza va prometre coses que no podia complir

01.03.2015 | 16:03
Mas diu que el 27-S ha de ser «un autèntic plebiscit»

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit que les eleccions del 27 de setembre han de ser "un autèntic plebiscit" i que cal molta participació i un resultat clar a favor de la "sobirania i llibertat" de Catalunya. Durant el 18è Congrés de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) a Mataró, el president de CDC ha dit els catalans han de respondre "amb el llenguatge de les urnes" al de l'Estat espanyol "que s'expressa a través de sentències, recursos i querelles". D'altra banda, ha alertat que hi ha partits que prometran que serà fàcil allò que no ho és i ha dit que Syriza "ha fet en 48 hores el contrari del que havia dit". Mas ha alertat els joves que això mateix "pot passar a Catalunya".

El president ha fet una crida a la participació a les eleccions del 27-S ja que ha assegurat que després del "cop de porta" que ha donat l'Estat, i en concret després de la resolució del TC d'aquesta setmana, a tots els intents del país d'arribar a una solucó "pactada" aquestes eleccions són "l'única camí possible, encertat, correcte i convenient". "Ens diuen que pel camí del diàleg, el pacte, de fer-ho d'acord amb ells no hi ha camins i davant d'aquest no camí nosaltres ens hem d'obrir camí com a país", ha declarat. Mas ha dit que cal que tots els catalans entenguin que el 27-S s'ha de "convertir en un autèntic plebiscit" i lluitar contra aquelles que ho voldran "minimitzar". "Estem utilitzant l'únic camí possible", ha declarat.

Tot i reconèixer que potser "no és el millor", ha dit que se li ha de treure el "màxim rendiment" i per això ha demanat una participació molt alta ja que "com més gent votant, més plebiscit serà" i també que hi hagi un resultat "clar a favor de la sobirania i la llibertat de Catalunya". El president ha assegurat que l'èxit d'aquesta jornada està "a les mans" de tots i que aconseguir que sigui un èxit serà una "rampa de llançament" per aconseguir els objectius marcats.

En aquest sentit, ha dit que hi ha altres coses que no estan a les mans dels catalans com la forma de comportar-se de l'Estat espanyol, que ha dit que és un estat "antipàtic i inhòspit". Per això, ha fet una crida a votar davant la "intransigència" del govern espanyol i del llenguatge de l'Estat "que parla a través de sentències, querelles i recursos". "Davant d'aquest llenguatge, Catalunya ha de parlar amb un altre llenguatge, el dels vots, les urnes i la democràcia", ha afirmat.

En aquesta línia, també ha criticat la recent decisió del Consell General del Poder Judicial d'apartar temporalment el jutge Santiago Vidal i ha recordat que abans d'això també s'han "vetat" acadèmics, fiscals, escriptors i s'han querellat contra ell mateix i altres consellers per la celebració del 9-N. Ha considerat que aquestes accions donen un "trist balanç" de la forma de ser de l'Estat espanyol.

No prometre que serà fàcil

D'altra banda, Mas ha criticat aquells partits "que no donen cap garantia de futur" i que prometen que serà fàcil el que no ho és. Ha reconegut que la feina per aconseguir la sobirania de Catalunya tampoc és un camí fàcil però ha afegit que ell mai ha dit que ho fos. En canvi, ha acusat partits com Syriza de prometre coses i "48 hores després fer el contrari del que han dit".

A més, ha assegurat que l'èxit de l'aposta catalana depèn dels catalans i en canvi el govern grec va prometre coses, com la fi de l'austeritat, que no depenien només d'ells sinó del conjunt de la Unió Europea.

Ha alertat que a pocs mesos d'un cicle electoral se sentiran molts discursos com aquest i per això ha alertat que cal "posar sempre un filtre" a aquestes promeses.

El president ha estat rebut a l'auditori del Tecnocampus amb crits d'independència i favor de la seva actuació. Abans del seu discurs, la fins ara presidenta de la JNC, Marta Pascal, s'ha acomiadat dels militants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema