El Consell de Garanties Estatutàries ha tombat una part de la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat perquè contempla la creació de les anomenades "estructures d'estat". El dictamen ha estat redactat a instàncies del PP català i els articles afectats van néixer d'esmenes d'ERC acceptades per CiU per tal que els republicans aprovessin la llei.

L'argument per a l'informe desfavorable és que es tracta de matèries sobre les quals la Generalitat no té competències, ja aquestes són exclusives de l'estat. El Govern i el Parlament poden fer o no fer cas al dictamen, ja que només és consultiu, però no deixa de ser una entrebancada que aprofitaran els adversaris del bloc (si és que hi ha un bloc) sobiranista.

Els articles desqualificats preveuen l'elaboració de lleis que de cap manera no podrien ser d'aplicació immediata, ja que Catalunya no disposa d'un estat sobirà amb poder per executar-les. Es tracta si de cas de preparar un corpus legislatiu pe aplicar-lo el dia que tal estat existeixi com a culminació del Procés, si és que el Procés culmina, l'estat es crea, i pot exercir realment com a tal, coses totes elles que troben en el terreny dels desitjos i les hipòtesis.

I si del que es tracta és de redactar lleis i estructurar administracions que no s'aplicaran ara sinó en un possible futur, no cal pas esverar-se gaire. Això es pot trampejar fàcilment amb la creació, posem per cas, d'un Grup d'Estudis Hipotètics format per representants dels partits interessats, en la mateixa proporció que tenen al Parlament, i que en lloc d'elaborar lleis i reglaments, elaborin hipòtesis acadèmiques amb el mateix aspecte que tindrien aquelles lleis i reglaments, des del preàmbul fins les disposicions finals.

Fer el que tothom sap que s'està fent però de manera que els inquisidors no trobin a on agafar-se: és el que podria haver intentat el jutge Santiago Vidal amb el seu treball sobre una possible constitució catalana. Si hagués encapçalat un Grup d'Estudis Hipotètics sobre Estats Inexistents, posem per cas, potser no l'haurien pogut castigar. Un grup que elaborés, com a simple exercici acadèmic, un "model de constitució per a un estat europeu mediterrani d'entre cinc i deu milions d'habitants i amb dues llegues majoritàries, una d'elles històrica". Si pot ser, a l'empara d'alguna universitat.

Dissimular: els supervivents de la dura experiència de la clandestinitat ens en poden explicar unes quantes coses. És una llàstima haver-hi de tornar.