La secretària general de Podem Catalunya, Gemma Ubasart, ha insistit avui en que la seva formació concorrerà en solitari a les eleccions catalanes perquè és la manera de "donar la volta al tauler polític" i ha posposat a un debat futur la definició del seu model territorial per a Catalunya.

Ubasart ha comparegut avui en roda de premsa per presentar als integrants del Consell Ciutadà Autonòmic de Podem, integrat per 35 persones, i del Consell de Coordinació, del que formen part els set càrrecs que dirigiran les secretaries de la formació a Catalunya.

La secretària general de Podem Catalunya s'ha reunit avui amb els membres del Consell, escollits en el procés de primàries que ha dut a terme la formació, i ha establert el repartiment de les àrees programàtiques amb les que concorreran a les eleccions del pròxim 27 de setembre a Catalunya.

Ubasart ha recalcat que la intenció de la seva formació és presentar-se en solitari a aquesta cita electoral -a diferència de les eleccions municipals a la capital catalana, en que concorre sota la marca Barcelona en Comú- perquè segons la seva opinió és l'única manera de "donar la volta al tauler polític a Catalunya", cosa que Podem pot fer perquè no és "un partit a l'ús".

La secretària general de Podem ha reiterat la seva aposta pel dret a decidir i l'autodeterminació a Catalunya, pel que la seva formació farà "tot el possible" perquè es materialitzi, eventualment en un referèndum, i s'ha mostrat partidària d'una "reforma territorial en clau plurinacional".

Més enllà d'aquesta aposta, Ubasart ha evitat pronunciar-se sobre el model d'Estat lliure en el marc d'un Estat plurinacional que ICV va aprovar ahir defensar en el pròxim cicle electoral i s'ha limitat a apuntar que "si és necessari, s'obrirà un debat" sobre l'assumpte.

Segons la secretària general, la reunió d'avui amb els membres dels seus Consells no ha abordat la proposta llançada ahir per ICV, perquè en aquests moments no és la seva "preocupació" analitzar el model territorial pel que aposta la formació ecosocialista.

En tot cas, ha reiterat que la proposta de Podem és una reforma constitucional que parteixi de la "premissa" que qualsevol territori de l'Estat espanyol "ha de poder exercir el dret a l'autodeterminació" si els seus ciutadans així ho decideixen lliurement.

La trobada d'avui, ha precisat Ubasart, ha servit perquè Podem Catalunya analitzi els principals reptes a que el partit s'enfronta en els pròxims mesos: les eleccions municipals, la coordinació amb els seus representants territorials i les autonòmiques del 27 de setembre pròxim.

Per a Gemma Ubasart, les eleccions catalanes seran una confrontació entre la Catalunya "dels de dalt, de l'austeritat, les retallades i la corrupció, que representa el president català, Artur Mas", amb la de la "gran majoria de la gent que no té comptes a Andorra".

"Som l'única alternativa al govern neoliberal de Mas", ha proclamat la secretària general de Podem.

La directiva de la formació liderada per Pablo Iglesias ha analitzat també l'escenari de les eleccions municipals, en que ha animat als seus simpatitzants a recolzar "confluències municipalistes amb candidatures que responen a l'ADN de Podem".

A més, s'han establert les línies estratègiques per coordinar la direcció de Podem Catalunya amb les direccions municipals i els cercles territorials de la formació, ha explicat Ubasart.

El Consell de Coordinació, que s'encarregarà de la "tasca quotidiana" de dirigir Podem Catalunya, ha assignat avui les secretaries tècniques dels seus membres: Gemma Galdón -integrada també en el Consell Ciutadà de Pablo Iglesias- assumirà l'àrea de Programa i Publicacions.

També Jordi Bonet s'encarregarà de Política Estratègica, Jessica Albiach de Comunicación, Alba García de Comunicación Interna, Oscar Guardingo de Participación, Marc Lleó de Organización i Sonia Ruiz de Formación. EFE

rg/fl