El PSC va presentar ahir el seu "compromís amb la cultura" a través d'un document de 21 pàgines que ha de regir la seva política cultural en les properes conteses electorals. "Hem de demanar disculpes a creadors i artistes per haver hibernat i desconnectat els darrers temps. Aquest document és el primer petit pas per reconnectar amb la cultura del nostre país", va reconèixer el primer secretari del PSC, que va reivindicar el socialisme com el "referent més sòlid" en la reflexió sobre la cultura i l'elaboració de polítiques culturals. No obstant això, Iceta va carregar contra la voluntat del Govern de considerar la cultura com una estructura d'Estat: "Ni a Ceausescu se li hauria acudit".

"Nosaltres estem molt més preocupats per l'estat de les estructures, molt desballestades a Catalunya, de la sanitat o l'educació pública", va continuar el primer secretari del PSC. "La cultura no ha d'estar al servei del país ni d'una llengua ni d'una ideologia, la cultura ha d'estar al servei de les persones que viuen en una societat", va reblar Iceta, que va defensar que el PSC ha d'anar "a contra corrent" en aquest àmbit a diferència del corrent dominant. "Per anar a favor del corrent ja hi ha els mitjans de comunicació oficials. Nosaltres hem de tenir una visió pròpia, tenir el valor d'expressar-la i la capacitat de seducció per convèncer a la majoria", va enumerar.

"La cultura no ha de formar part del projecte socialista, ha de ser el projecte socialista", va puntualitzar Iceta, que va entonar el mea culpa per haver desconnectat "dels sectors més dinàmics i dels creadors culturals". "Aquest acte i aquest document és un primer pas de reconnexió. No és temps per a més desconnexions, el que hem d'estar és millor connectats", va concloure, rebatent l'afirmació d'Artur Mas -el 21 de febrer- que apostava perquè Catalunya "desconnecti d'Espanya".

Per la seva banda, el candidat socialista a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, va reconèixer la cultura com a "part nuclear de l'ADN del projecte del nostre partit". "Qui gestiona ara la cultura ho fa amb poques idees, algunes manllevades del socialisme, i malbaratant el llegat que vam deixar als governs d'Espanya, Catalunya i Barcelona", va criticar.