L'empresa que gestiona l'abocador de Vacamorta, Recuperació de Pedreres, demandarà la Generalitat per haver donat malament la llicència ambiental de l'equipament. El president de la societat, Gustavo Buesa, ho va anunciar ahir durant la seva compareixença davant la comissió Pujol al Parlament. Buesa va explicar el procés del polèmic abocador de Cruïlles que s'ha hagut de clausurar perquè la llicència ambiental estava mal donada. L'empresari va explicar que el Tribunal Suprem els ha condemnat a "clausurar i buidar" la instal·lació i que, tot i que no sap si el Govern català presentarà recurs de casació, "nosaltres sí que demandarem la Generalitat perquè la llicència està mal donada". Si bé l'abocador ja s'ha clausurat i s'està tapant amb terres, el departament de Territori està estudiant en aquests moments com s'ha de complir la segona part de la sentència; buidar i restituir la zona tal com estava abans de la construcció de l'equipament. Buesa va recordar que a Vacamorta hi ha dos milions de tones de residus i va insinuar que els costos, en cas que es faci aquesta operació, seran molt elevats.

Buesa també va admetre que havia fet donacions per valor de 550.000 euros a fundacions vinculades a CiU -Catdem (CDC) i Catalunya i Territori (UDC)-. L'empresari va justificar aquestes donacions perquè ell és "catalanista i demòcrata", unes aportacions econòmiques que, va dir, "no és ni corrupció ni comprar a ningú". El PSC va enlletgir a l'empresari que fes donacions "generoses" des del "punt de vista patriòtic" a CiU, el partit que governa a l'ajuntament de Lloret i que "li fa adjudicacions a vostè", en referència a la contractació de recollida d'escombraries, a la qual cosa Buesa va contestar que la concessió la hi va atorgar l'oficina tècnica de l'Agència Catalana de Residus i no el citat consistori gironí. Buesa va precisar, en resposta a una pregunta del grup ecosocialista, que no havia realitzat cap donació recentment, en vigílies de les municipals.

El tema de les donacions l'havia posat sobre la taula el diputat d'ERC, Oriol Amorós. L'empresari les va admetre però immediatament va assegurar que també n'havia fet a la Fundació Irla (ERC). Una informació que Amorós va contrastar al llarg de la sessió amb el seu partit assegurant, al final de la compareixença de Buesa, que no havien trobat cap donació de l'empresari a la Fundació Irla. Davant d'això, Buesa va matisar que "feia força temps" i que era en "època de Carod-Rovira".

L'empresari també va admetre que havia prestat 50.000 euros a UDC, un préstec que encara no ha recuperat.

Els negocis

Buesa va indicar que és amic del fill primogènit de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, "des de fa molts anys" i que havia tingut l'ocasió de desenvolupar "activitat comercial" amb ell. Aquesta activitat, va concretar, s'havia centrat en dos llocs, a Mèxic -amb una planta de reciclatge d'oli (Cator)-, i a Tivissa-en la instal·lació d'un dipòsit de residus-. En els negocis de Mèxic, que van emprendre el 2007, Buesa va precisar que Pujol Ferrussola va facturar uns 200.000 euros "per la feina realitzada durant quatre anys".

Quant als negocis a Tivissa, va indicar que van consistir en "convertir un abocador de residus incontrolat en un altre controlat" i en ells Pujol Jr. va invertir 700.000 euros però va guanyar en poc temps "4,3 milions" en aquesta operació, que alguns partits van qualificar d'"estranya" per la "magnitud" dels beneficis.