El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, és a Nova York en una visita de dia i mig per mantenir contactes amb grups d'opinió i inversors financers, als quals vol donar un "missatge de tranquil·litat" i "dissipar dubtes" respecte al procés independentista català. "Sóc aquí amb l'objectiu de donar informació, donar la cara i explicar els avantatges i les virtuts de Catalunya i tot el procés polític en el qual estem immersos, que sé que interessa a molts llocs del món i especialment en una ciutat com Nova York", va dir als periodistes el president català. Després de visitar la Delegació del Govern als Estats Units, Mas va dedicar el dia d'ahir a reunir-se "amb gent del món de "think tanks", que fa producció intel·lectual, que crea opinió, inversors de finances que ens segueixen cada dia i que estan més o menys preocupats per com evoluciona Europa, l'Estat espanyol i nosaltres (Catalunya) dins d'aquest context".

Però l'acte principal de la jornada va ser la conferència titulada "Catalonia at the Crossroads" (El dilema català), que va pronunciar a la Universitat de Columbia, una de les més importants del país, en què, presentat per l'economista Xavier Sala i Martín, va explicar els passos que es feien a Catalunya. El president català espera trobar comprensió en les seves reunions perquè, segons el seu parer, als Estats Units s'entén molt bé el significat de llibertat i de democràcia, ja que "són fills d'aquests conceptes". "Ells es van emancipar de la seva metròpoli, de Londres, fa uns segles, i van tenir clar que el seu camí de futur era un camí de llibertat i de fer-se amos del seu destí i de les seves pròpies decisions", va apuntar el president de la Generalitat.

La viabilitat

Mas, això no obstant, va admetre que la possibilitat que Catalunya s'estableixi com un estat independent i la seva consegüent "viabilitat econòmica" causa "incertesa", sobretot en els sectors financers, per la qual cosa vol transmetre un "missatge de tranquil·litat en aquest sentit".

"Segurament els preocupa la viabilitat financera, però com sí que existeix, se'ls ha de tranquil·litzar. Catalunya és una economia i un país prou viable igual que ho són Finlàndia o Dinamarca, països que existeixen per ells mateixos i que tenen dimensions en població i economia similars a la catalana", va recalcar el president català.

Uns dubtes que va anar a dissipar personalment i "donant la cara" -va recórrer a aquesta expressió diverses vegades- en un viatge en el qual no es va trobar cap impediment per part del Govern perquè "no hi ha contactes polítics". "Normalment l'Estat espanyol posa traves quan es tracta de tenir contactes polítics, és el que els posa nerviosos. La resta no ho poden evitar: és normal que em rebin en fòrums econòmics, que m'entrevistin a la premsa nord-americana i internacional, que sé que no agrada a Madrid però ens hem d'explicar", va afegir.

Mas no té programada cap entrevista amb un mitjà de comunicació nord-americà durant aquest viatge tan breu, però va recordar que "els últims dos anys" havia estat entrevistat a molts d'ells per donar la seva versió sobre el debat territorial iniciat a Catalunya. Segons Mas, els nord-americans "no entenen", amb el seu "concepte de democràcia", que el Govern espanyol "hagi intentat tots els camins possibles per poder pactar un referèndum amb l'Estat espanyol" i que aquest "hagi bloquejat -segons el seu parer- tots els camins". "Jo mateix tinc, juntament amb la vicepresidenta (Joana Ortega) i la consellera d'Educació (Irene Rigau), una querella per haver posat urnes. Aquestes coses aquí no s'entenen", va mantenir respecte al procés judicial al qual s'hi enfronten i altres membres del seu gabinet després del procés participatiu del passat 9 de novembre.

El president català va arribar dimarts a la nit a Nova York en el seu tercer viatge oficial als Estats Units, després del dia 1 de juny del 2012, a Boston i Nova York, i el segon, el mes de juny passat, a Carolina del Nord, del qual va haver de tornar abans del previst per anar a Madrid a la proclamació de Felip VI com a rei.

En aquesta ocasió també va haver de posposar "per deferència" la seva visita oficial a l'estat nord-americà de Califòrnia després de la mort de la germana del governador, Jerry Brown, que ha suspès el seu programa públic dels pròxims dies davant aquesta pèrdua familiar. Mas tancarà el seu viatge avui amb una visita al museu sobre l'atemptat de l'11 de setembre de 2001 en el World Trade Center.