La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va negar ahir que ordenés la gravació del seu dinar a La Camarga amb l'ex-xicota de Jordi Pujol Ferrusola, Victòria Álvarez, tot i que creu que almenys la seva difusió va servir perquè s'obrís el cas contra el primogènit de l'expresident català. A la comissió d'investigació del frau fiscal del Parlament arran del cas Jordi Pujol van comparèixer Sánchez-Camacho; l'exparella del primogènit de l'expresident català, Victoria Álvarez i l'exgerent del PSC, Lluïsa Bruguer. Els altres dos compareixents previstos, José Zaragoza, exsecretari d'Organització del PSC, i l'exdirector de l'agència de detectius Método 3, Francisco Marco, s'han ajornat fins dilluns. Els canvis es van produir a causa de l'extensa compareixença de Sánchez-Camacho, de cinc hores, en la qual la líder del PPC va rebutjar saber qui va ordenar la gravació de la seva conversa amb Álvarez a La Camarga perquè no sabia res d'aquest assumpte.

La dirigent popular va afirmar que aquesta gravació, que estava "manipulada", només li havia generat "perjudicis", i que no coneixia Método 3, agència de detectius de la qual només va tenir coneixement a través de la premsa: "I ho reiteraré fins que em mori". Va considerar que la seva compareixença havia volgut ser utilitzada pels seus adversaris com una "cortina de fum" per tapar els casos de corrupció que afecten CDC i la família Pujol, que estan en l'origen de l'esmentada comissió d'investigació, que no va ser presidida per David Fernández, absent per motius personals. Però la líder del PPC creu que la difusió "planetària" de la gravació de La Camarga va ser allò que al final va permetre obrir el cas contra Jordi Pujol Ferrusola, ja que va provocar el lliurament "determinant" de documentació d'una col·laboradora d'aquest a l'Argentina. Llegint llavors un article d'"un dia després de la imputació de Jordi Pujol Ferrusola", Camacho va explicar que els inspectors del cas van tenir "ajuda" d'una dona que va col·laborar "molt estretament" amb Jordi Pujol fill en els seus negocis a Rosario.

Testimoni clau

Segons Sánchez-Camacho, l'esmentada testimoni utilitzava algunes de les societats del primogènit dels Pujol per a inversions a l'Argentina i un cop va conèixer l'existència del dinar va fer arribar a Álvarez -"amb la qual es va sentir en part molt identificada", va apuntar- la informació de què disposava. Posteriorment, va aportar la comunicació directament als investigadors sobre les activitats de Jordi Pujol fill a l'Argentina, a través de la Fiscalia Anticorrupció, dades que "van cridar l'atenció del magistrat instructor, com revela el fet que inclogués aquestes dades i documents referits com a determinants en l'acte d'instrucció contra Jordi Pujol Ferrusola", ha apuntat Sánchez-Camacho, parafrasejant l'article.

Acompanyada per gran part del seu grup, va explicar que no va acudir a denunciar allò que li va dir Álvarez perquè, després de consultar-ho amb els seus advocats, aquests van concloure que eren "vaguetats" i no disposaven de prou proves "fefaents". Unes afirmacions rebatudes per Victoria Álvarez, que en la seva compareixença va acusar la líder del PPC de "tirar pilotes fora" i "embolicar la pel·lícula", assegurant que gent implicada en el cas diu que la senadora sabia de la gravació, de la qual sí que va exculpar el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas. Va apuntar que Sánchez-Camacho i Zaragoza van decidir muntar la gravació a La Camarga que després es va manipular eliminant parts. Després d'acusar Sánchez-Camacho de no denunciar les presumptes irregularitats de la família Pujol que li va explicar, Álvarez va assumir les seves responsabilitats per no haver-ho fet ella al seu moment, anys abans del dinar a La Camarga, quan, sent encara parella de Pujol Ferrusola, va descobrir, segons el seu relat, 400.000 euros en bitllets al maleter del seu cotxe quan tots dos viatjaven d'Andorra a Madrid. "En un moment en un aparcament de Lleida, en obrir el maleter, vaig veure una motxilla que estava mig oberta i ell la va acabar d'obrir. Quan li vaig preguntar què era, va riure. Eren bitllets, després els vaig comptar perquè no havia vist tants diners en la meva vida", va explicar. Álvarez va justificar que no havia denunciat llavors aquest presumpte blanqueig per "por", però va explicar que, després de la difusió de la trobada de La Camarga, sí que va anar a testificar tot el que sabia. I va avisar que aviat podria obtenir proves que demostressin que "presumptament" l'herència dels Pujol procedeix de Banca Catalana: "Sé noms -que no va revelar- però s'estan investigant. La policia judicial i la UDEF tenen moltes dades i imagino que aniran sortint".

També va declarar l'exgerent del PSC Lluïsa Bruguer, que va dir no tenir res a veure amb la gravació i que no es va pagar cap factura a Método 3 i que, tot i que ella mai va prendre "decisions polítiques", no li consta que s'espiés altres partits.