Els empresaris Esteve Ayats -propietari d'Aglomerats Girona- i David Ruiz -apoderat d'aquesta empresa i de Promopalamós- han confirmat avui que l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, va obtenir més de 4 milions d'euros de benefici en vendre uns terrenys de Palamós (Baix Empordà).

Aquesta operació ha estat aquesta tarda objecte d'estudi a la comissió d'investigació del Parlament sobre el frau i l'evasió fiscal, arran de la compareixença dels dos empresaris gironins.

El jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, va iniciar l'any passat una investigació a partir d'un informe de la UDEF a l'empresa Aglomerats Girona, una contractista de carreteres de la Generalitat, per la compra de dos terrenys de Palamós a l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola per un preu molt superior al seu valor cadastral.

Mercè Gironès, en concret, va comprar el 2002 per 217.000 euros els esmentats terrenys i, tres anys més tard (el 2005), els va vendre per 4,8 milions d'euros.

La investigació judicial s'obre després de sospitar que, darrere d'aquesta operació, no només hi podria haver hagut un "pelotazo" urbanístic, sinó també una possible comissió encoberta al primogènit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Els dos empresaris no han aclarit, en respondre les preguntes que els han plantejat els portaveus dels grups a la comissió d'investigació, els motius pels quals el preu es va multiplicar un 22 per cent, encara que això va passar en època de "bombolla immobiliària" i en una zona denominada "el triangle d'or" de Palamós.

"Ens pegàvem tots per comprar terrenys en aquesta zona, i ho vam comprar a un bon preu", ha afirmat Esteve Ayats, que això no obstant, ha admès que als terrenys encara no han pogut edificar els habitatges previstos ja que, després de la corresponent requalificació de terrenys, l'ajuntament encara tramita els permisos definitius.

Ayats ha assegurat que no coneixia "en absolut" Mercè Gironès abans d'aquesta operació de compravenda de terrenys, que ha justificat perquè les inversions poden plantejar-se a "llarg termini", per la qual cosa ha negat que hagi estat un "fiasco", com han apuntat la majoria de grups parlamentaris.

Aquest mateix empresari s'ha compromès a lliurar a la comissió la documentació i les escriptures d'aquesta operació immobiliària, i ha assegurat que ni ell ni David Ruiz han estat imputats.