El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha negat el caràcter plebiscitari que alguns partits volen donar a les eleccions municipals del proper 24 de maig com una avantsala de les del 27 de setembre i ha remarcat que els socialistes són el partit de ''la igualtat i no de la identitat''. En aquest sentit, ha assegurat que les principals preocupacions dels ciutadans són l'atur, la desigualtat i la pobresa laboral, i que ells treballaran per protegir tots aquells que tant Mas com Rajoy ''han deixat a la cuneta''. Sánchez a començat a Lleida un tour per Catalunya on ha elogiat la gestió de l'alcalde Àngel Ros de qui ha dit que és un ''referent'' de la política municipal. Sánchez ha assegurat que per a les properes municipals del 24 de maig, els socialistes articularan ''governs per a la majoria'', per a protegir tots aquells que tant ''Mas com Rajoy han deixat a la cuneta amb les seves polítiques socials i ajustos fiscals contraris al manteniment de l'estat del benestar''. El líder socialista ha destacat el tarannà ''municipalista'' del PSOE i ha recordat que es presenten al 95% del territori espanyol amb més de 7.200 candidatures. Segons Sánchez, l'aposta és pel "canvi segur" i per això cal "l'aliança de moltes institucions". Així mateix, es va mostrar convençut que les eleccions municipals eren "'l'inici del canvi en molts municipis d'Espanya".

Sánchez també va visitar ahir la ciutat de Tarragona des d'on va manifestar el seu suport als Jocs Mediterranis de Tarragona 2017. "Són un projecte de país, d'interès per al conjunt dels espanyols i una enorme oportunitat", va afirmar en una visita a la pista d'atletisme de Campclar, futur epicentre dels Jocs Mediterranis. acn/efe/ddg lleida/tarragona

La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va explicar ahir que la seva formació faria arribar a la Generalitat un document, elaborat en col·laboració amb el Govern, d'anàlisis i seguiment de les 23 mesures que el president Artur Mas va reclamar al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, el juliol passat. Durant la sessió de control al president català en el ple del Parlament, la líder del PPC va exhibir "un document del Govern, que si no el té li faré arribar, en què es parla de la valoració de les 23 propostes". Entre aquestes mesures, va dir a l'hemicicle, "hi ha moltes de les coses que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha parlat amb el ministre d'Economia, Luis De Guindos". En declaracions posteriors als mitjans després de la sessió de control, Sánchez-Camacho va explicar que es tractava d'un document intern de treball entre el PPC i el Govern, en què es realitzava un seguiment de l'estat de les 23 propostes que Mas va traslladar a Rajoy en la seva reunió a La Moncloa el juliol passat.

Sánchez-Camacho va relatar que el PPC, en "permanent contacte i col·laboració amb el Govern d'Espanya" i a partir de la "informació" facilitada per experts del seu partit i de l'Executiu, estava "analitzant cadascuna de les 23 propostes" de la Generalitat, cosa que plasmaria en un altre document que preveia lliurar al govern català. "Algunes propostes són molt difícils, algunes impossibles, algunes molt inconcretes i genèriques, i d'altres veiem que s'han anat complint. I en funció de la informació que hem sol·licitat al Govern, el que tenim, és analitzada cadascuna de les propostes i li presentarem aquest document perquè es visualitzi que s'està treballant en el marc d'aquestes 23 propostes", va explicar.

La líder del PPC va demanar a Mas que "no doni un cop de porta" i "no es precipiti" en les seves crítiques Rajoy per no donar resposta a les seves peticions, ja que aquest document del seu partit "demostrarà" la "permanent col·laboració" entre els dos governs per "millorar la qualitat de vida dels catalans". A més va confiar així en què, una vegada es demostri aquest "compliment" del Govern central, es pugui tornar "a un camí d'entesa i diàleg" entre els dos executius.

La crítica

L'economista Juergen Donges, professor emèrit d'Economia Política la Universitat de Colònia i exassessor de Merkel, va assegurar ahir que a Catalunya "no li interessa separar-se d'Espanya" des del punt de vista econòmic, ja que molt probablement la regió quedaria fora de l'euro i de la UE. Donges va oferir una conferència en el marc de l'assemblea general de l'Associació d'Empreses de Gran Consum (AECOC), on va manifestar que a la resta d'Europa no s'entenia "gaire bé" la necessitat del debat sobiranista català. Davant uns 200 directius i empresaris del sector espanyol del gran consum, Donges va explicar que la situació política catalana podia crear incertesa i "reaccions" per part d'empreses i bancs instal·lats a Catalunya, que podrien optar per traslladar la seva seu davant una hipotètica independència.

El ponent, que va ser president del Consell d'Experts Econòmics d'Alemanya, va afirmar també que "no entén gaire bé" per què el govern català transmetia sempre un missatge de tranquil·litat i "fa aquesta sensació que no passa res" quan, en realitat, una Catalunya independent podria quedar fora de la zona euro i de la UE. "Poden seguir amb l'euro com Andorra, però que tinguin molt clar que a la UE hi ha un consens generalitzat, per moltes raons, que no es vol un desmembrament dels països membres", va afirmar. És per això, va afegir, que a la resta d'Europa s'analitzava i se seguia amb atenció el tema català, però la conclusió generalitzada era que a Catalunya "no li interessa separar-se d'Espanya".

Aliè a les crítiques, el Govern de CiU informarà representants diplomàtics i institucions internacionals del preacord entre CDC, ERC i entitats sobiranistes -sense Unió- sobre el full de ruta sobiranista a aplicar després de les eleccions del 27 de setembre, segons fonts de l'executiu català. Aquesta iniciativa, que va avançar Catalunya Ràdio, forma part de les comunicacions habituals del Govern català, de caràcter informatiu, amb representants de països de la UE i altres agents internacionals, amb la finalitat que coneguin les novetats del procés sobiranista català, segons fonts de l'executiu d'Artur Mas.