La ponència del Parlament que elabora la Llei Electoral catalana es va tancar ahir amb un text que arribarà al ple de principis de maig sense que contingui un sistema electoral concret, a fi de forçar a què tots els grups hagin de definir les seves propostes en forma d'esmenes parcials o a la totalitat. La ponència disposarà a principi de la setmana que ve del text articulat de la llei, i la Mesa del Parlament ja podrà preveure en la seva reunió de dimarts quan tindrà lloc el debat a la totalitat, que molt probablement se celebrarà en el primer ple del mes de maig. CiU, ERC i ICV-EUiA mantenen el seu acord sobre el contingut bàsic de la llei, establert sobre la base del sistema previst a la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) però amb algunes millores com per exemple la possibilitat que les llistes estiguin desbloquejades. Ja que els tres grups disposen de majoria absoluta per superar el debat a la totalitat però no per aprovar una llei com aquesta perquè l'Estatut obliga a comptar amb el suport de les dues terceres parts de la cambra (90 diputats), la ponència va optar per elevar al ple un text en el qual estan previstos tots els títols, excepte el que ha de definir el sistema electoral.

Mentre que CiU, ERC i ICV-EUiA van valorar positivament que la llei arribés incompleta al ple, ja que entenien que això facilitava el consens, PSC, PPC i Ciutadans (C's) van expressar el seu escepticisme. Lluís Maria Corominas, de CiU, va demanar als partits "que fins ara no han fet passos per aconseguir el consens" perquè flexibilitzin les seves postures, i es va mostrar convençut que la llei podia ser aprovada abans que finalitzés la legislatura. "S'ha criticat molt que Catalunya no tingui una llei pròpia, però en realitat les lleis que tenen totes les altres comunitats es limiten a traslladar la LOREG al seu àmbit territorial sense cap modificació substancial", va corroborar.

Més reaccions

El diputat d'ERC Roger Torrent es va mostrar "satisfet" perquè "per primera vegada hi ha un text articulat que arribarà al ple, i això significa que disposem d'una oportunitat històrica" per aprovar una llei "amb aspectes innovadors que poden igualar-nos a les democràcies més avançades d'Europa". Torrent va apel·lar als grups que no assumien el text acceptat per la majoria a que "fossin generosos i oberts de mires", va recordar que hi havia partits que encara no havien presentat propostes pròpies de sistema electoral i va reclamar "deixar les calculadores a una banda". Des del PSC, David Pérez va apuntar que el seu partit "no recolzarà una llei que no millori el sistema actual, amb més proporcionalitat" i va afegir que "no s'ha parlat ni un sol minut del sistema electoral, falta voluntat de consens sobre l'aspecte bàsic". Pérez va assenyalar que el PSC estava disposat "a renunciar al nostre model, inspirat en el sistema alemany, però sempre que es millori el model actual". El portaveu adjunt del grup del PPC, Santi Rodríguez, va lamentar que el text no inclogués el sistema electoral, i al contrari del que opinaven els grups de la majoria, va dir que això "complica el calendari i les negociacions". "Sóc escèptic", va confessar Rodríguez sobre la possibilitat que el seu partit pogués acabar sumant-se a l'actual majoria, encara que no va anunciar una esmena a la totalitat. Des d'ICV-EUiA, Jaume Bosch va subratllar "els canvis substancials" que comprèn la proposta consensuada respecte a la LOREG, que va resumir en 16 punts, i va negar que en la ponència no s'hagués debatut el sistema com va dir Pérez (PSC), a qui va recordar que ell es va incorporar tard als treballs.

La conclusió que extreu ICV-EUiA, va explicar Bosch, era que "l'únic sistema que podria aconseguir el consens" necessari "és l'holandès, basat en una circumscripció única però amb l'adequada representació dels territoris". Des de C's, Carlos Carrizosa va dir que la ponència "s'ha tancat en fals" en no incloure un sistema a la llei, motiu pel qual el seu grup presentarà una esmena a la totalitat.