El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va dir ahir que des del seu partit "comparteixen" la "reflexió" del president català, Artur Mas, sobre si convocarà o no les eleccions per al 27-S i el seu "toc d'advertència" a ERC, encara que va recordar que la potestat de l'avançament electoral era del president. En declaracions als mitjans, Espadaler va valorar així les paraules de dimecres de Mas, en les quals va afirmar que només mantindria les eleccions catalanes per al 27 de setembre si ERC mantenia l'estabilitat parlamentària. "Em sembla oportú, necessari i més que raonable aquesta reflexió del president Mas i la seva advertència a ERC", va opinar Espadaler, qui va retreure al partit republicà que "en alguns moments concrets" no haguessin complert amb els acords parlamentaris que van permetre fixar l'avanç electoral per al 27 de setembre, en referència a algunes votacions a la cambra.

En aquest sentit, el dirigent democratacristià va precisar que el president de la Generalitat i CiU tenien la "voluntat" que se celebrin les catalanes el 27-S que les "dues parts van acordar", però va advertir a ERC que això estava condicionant al compliment dels "compromisos contrets" que, segons la seva opinió, s'estaven "complint" per part de la federació nacionalista. Amb tot, Espadaler va considerar que "sí" que hi hauria eleccions el 27, encara que va recordar que la potestat per convocar-les era només del president. Va destacar el "civisme" i el "sentit de pertinença a una nació" que exhibeixen els catalans davant el món amb la celebració de Sant Jordi, un "país i una nació que tenen punts de cohesió forta".

Per la seva banda, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va desvincular "el toc d'atenció" que va donar Mas als republicans per fer perdre a CiU votacions al Parlament amb "el compromís adquirit amb els catalans de convocar les eleccions el 27 de setembre", que el seu partit manté. Segons Rull el toc d'atenció era necessari "perquè els acords s'han de complir".

Més reaccions

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va demanar als altres partits que treballessin per superar "les traves" que posava l'Estat al procés sobiranista català i, respecte a les eleccions del 27-S, es va mostrar convençut que "els acords" sobre la seva convocatòria "serien complerts". Segons el líder de la formació republicana, més enllà de les declaracions que pugui fer Mas o altres líders "cal pensar en positiu, i anar tots a la una pel que fa als passos a donar per aconseguir la independència, però també en la lluita contra la corrupció i a favor d'un país més just i equitatiu". Segons el líder d'ERC, "el 27 de setembre tindrem l'oportunitat de votar, de guanyar i de fer un país independent, net i just", i va treure importància a les discrepàncies que puguin sorgir al Parlament entre CiU i Esquerra sobre qüestions que no formen part del pacte d'estabilitat parlamentària. Junqueras va insistir, en aquest sentit, a reclamar a tots els partits catalans que es concentressin i treballessin per "superar les traves (al procés sobiranista) que posen, i que segur que seguiran posant, l'Estat espanyol, el PP i el PSOE". "És el nostre deure superar aquestes traves", va recalcar Junqueras abans de recordar que ERC sempre havia considerat que després del 27-S la millor opció era que es formés un govern de concentració. Preguntat sobre si creia que CDC insistiria en la "llista única" independentista en el supòsit que els convergents no obtinguessin bons resultats en les eleccions municipals, Junqueras es va limitar a assenyalar que espera que "tots respectarem els acords" en què s'exclou l'esmentada possibilitat.

Per la seva banda, Mas va assegurar davant d'una trentena de corresponsals de mitjans internacionals que en el que depenia d'ell, que "és molt", les eleccions catalanes serien el 27 de setembre. No obstant això, va remarcar que "no tot depèn de mi" i va posar com a exemple de què podia ocórrer que el president del Govern, Mariano Rajoy, decidís convocar eleccions generals abans de la data prevista -s'esperen per a finals d'any. Mas també va denunciar la "poca qualitat democràtica" del Govern del PP per "l'enorme virulència" amb la qual, segons la seva opinió, està atacant el procés sobiranista català. També va rei?terar la seva queixa cap a ERC. "No vull traslladar que no tinguem cap tipus d'estabilitat parlamentària, perquè seria fals", va dir Mas, que va afegir que, encara que "no la tenim garantida al 100%, en aquest moment l'esquema és estable".