La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va assenyalar ahir que no veia delicte en el pacte signat entre Convergència i ERC per proclamar la independència de Catalunya a l'abril del 2017, en cas d'aconseguir una àmplia majoria en les pròximes eleccions del pròxim 27 de setembre. Això no obstant, va vincular el procés sobiranista amb "l'obscurantisme, el fanatisme i la tirania". En un esmorzar informatiu, Madrigal va explicar que la Fiscalia havia analitzat aquest document però que no havia trobat "res rellevant des del punt vista penal". "No perseguirem ni criminalitzarem declaracions polítiques sota cap concepte, només actuarem quan es cometin actuacions delictives contra l'Estat", va assenyalar, en al·lusió al preacord de Convergència, ERC i altres entitats socials que preveu una declaració d'independència en 18 mesos si les forces sobiranistes aconsegueixen la majoria en les pròximes eleccions.

D'una altra banda, va assenyalar que la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i altres alts càrrecs per desobediència en la consulta del 9-N "seguia el seu curs amb total normalitat" i prova d'això era que feia quinze dies va sol·licitar noves diligències contra els querellats. Per tant, va continuar, "és previsible que es produeixin avenços en la investigació" abans de les eleccions catalanes, encara que va precisar que no podia anticipar el seu resultat. També va advertir Mas que "els que invoquen la llibertat per vulnerar la llei incorren en una perillosa demagògia", ja que "encara que les institucions no hagin estat a l'altura de la ciutadania, qualsevol problema ha de ser solucionat per la via del diàleg, no per la via de fet ni per la violència". "Som fruit de la Il·lustració, i combatim l'obscurantisme, el fanatisme i la tirania com a emanació de la voluntat general", va asseverar.

Advertència del Govern

El Govern de la Generalitat ja té a les seves mans el requeriment del Govern central en el qual li exigeix que derogui el nomenament del comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver-Pi Sunyer, o d'altra manera acudirà al Tribunal Constitucional (TC). En el requeriment, la Moncloa reclama a la Generalitat que derogui el decret del febrer passat pel qual es va crear la figura del comissionat del Govern per a la Transició Nacional.

També li demanda que paralitzi el Pla d'Infraestructures Estratègiques i el Pla Executiu per a la Preparació d'Estructures d'Estat que va anunciar el president català, Artur Mas, el febrer passat quan va incorporar a Pi-Sunyer com comissionat. El requeriment consta de 50 pàgines.