El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha exigit a BComú que s'adhereixi al full de ruta independentista, i ho fixat com a condició per pactar l'alcaldia de Barcelona. "Qui es pot desentendre d'un procés tan important del seu país en un procés constituent?", s'ha preguntat en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha rebutjat formar govern tripartit a la capital catalana amb el PSC. "Hi estem molt allunyats. Si el PSC canvia i rectifica, encantats", ha dit. A més, ha opinat que la gent "té la llibertat" d'expressar el seu rebuig a símbols "imposats" com l'himne espanyol. "Els que preferirien no sentir xiulets, el millor que poden fer és treballar per la independència", ha reblat.

Junqueras ha recordat que a l'hora de teixir pactes de "col·laboració", la seva formació imposa a "tothom" les mateixes condicions: "compromís amb el país i el procés, adhesió al full de ruta, i suport a les necessitats de canvis socials i ètics que aquest país necessita". Així, doncs, aquest dilluns en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', el líder republicà ha insistit que per contribuir a investir Ada Colau com a alcaldessa, BComú haurà d'adherir-se al full de ruta independentista, que ara per ara només han segellat CiU i Esquerra.

"Qui es pot desentendre d'un procés tan important del seu país en un procés constituent?", s'ha preguntat tot augurant que "molts es voldran implicar en aquest procés per salvar el país". Junqueras ha insistit que no cal ser independentista per voler la independència i s'ha mostrat convençut que BComú "està ple de sobiranistes". Començant, ha dit, per la seva cap visible, de qui ha recordat que va votar 'sí-sí' el 9 de novembre.

El passat 24-M, BComú va obtenir 11 dels 41 regidors municipals. Ara manté contactes i negociacions amb les forces d'esquerra per garantir una governabilitat més còmoda. El líder republicà no ha aclarit si, en cas que Colau i el seu equip accepten les condicions marcades per ERC, la seva formació optaria per entrar a govern. El que sí que ha rebutjat és formar part d'un tripartit amb el PSC. "Amb el PSC ens separen coses molt importants: el full de ruta, el compromís amb què el país pugui decidir, la independència... Si el PSC canvia i rectifica i entra en un camí mes adequat pel país, encantats d'intentar convèncer tothom", ha afirmat el president d'ERC.

En aquest sentit, el líder d'Esquerra ha insistit que el compromís de la seva formació amb els pactes amb rubricats amb CiU el 14 de gener al Palau de la Generalitat segueix "inalterable". En aquest sentit, ha posat com a exemple la futura constitució de la Diputació de Barcelona, on ha dit que serà "molt difícil construir majories sense CiU i ERC". "Podem donar-hi tantes voltes com vulguem, però l'aritmètica és tossuda", ha afegit.

No obstant això, ha considerat que "es podria haver avançat més" en la creació de les estructures d'estat. Per garantir que aquests compromisos amb el Govern avancen pel bon camí "i amb la major qualitat possible", ha recordat que Esquerra s'ha ofert "reiteradament" per entrar a l'executiu català des de fa vora dos anys. I ha negat que formar part de govern els produís cap mena de "desgast", tal com va suggerir el líder democratacristià Josep Antoni Duran i Lleida. "No només no tindríem desgast, sinó que en sortiríem beneficiats, perquè la gestió la faríem bé. La prova és que el 24-M vam revalidar o ampliar les majories que tenim als municipis", ha justificat.

Respecte a la possibilitat d'eixamplar els suports al full de ruta, Junqueras ha dit que el text podria haver estat signat definitivament "des de fa mesos", però que esperen als processos interns d'altres partits, com ara UDC, que ho decidirà el proper 14 de juny. O bé la CUP, que creu que vol fer-hi "matisos propis". "Hem de ser conscients que aquest procés va més enllà dels partits polítics i de lideratges personals", ha dit tot reivindicant el paper de les entitats, els sindicats i el món empresarial, a qui ha animat a sumar-se al document independentista.

Xiulades a l'himne espanyol

Arran de la polèmica per la xiulada a l'himne espanyol que les aficions del FC Barcelona i l'Athlètic de Bilbao van fer durant la final de la Copa del Rei aquest dissabte, Junqueras ha opinat que "quan t'imposen uns determinats símbols, la gent té tota la llibertat d'expressar-s'hi al respecte, com ara en forma de rebuig", ha dit. El líder republicà ha reconegut haver xiulat l'himne en alguna ocasió però ha estat partidari de no fer-ho perquè representa "sentiments".

En qualsevol cas, ha augurat que "quan Catalunya sigui independent, ningú xiularà l'himne espanyol". Al contrari, ha dit, perquè la relació amb Espanya serà "entre iguals". Per això, ha recomanat als que no volen sentir xiulets contra l'himne nacional espanyol que "treballin" a favor de la independència perquè així, ha argumentat, "garantiran" que la relació entre Catalunya i l'Estat sigui "sana" i de "respecte mutu".