La consulta interna d'UDC, en la qual els seus militants votaran el 14 de juny sobre el seu full de ruta sobiranista, ha obert una bretxa en la formació ja que hi ha dos sectors enfrontats per l'independentisme, una pugna en la qual ha evitat interferir el president català i líder de CDC, Artur Mas. El secretari general d'Unió i de CiU, Ramon Espadaler, va anar ahir al despatx del president català al Parlament per explicar-li per primera vegada en persona la pregunta que havia acordat l'executiva d'UDC sense unanimitat, però no van entrar a debatre el text. Mas va mantenir ahir silenci, sense posicionar-se sobre l'enunciat de la pregunta a l'espera del resultat del 14 de juny i les consegüents decisions que adopti Unió -com per exemple si se suma o no al full de ruta de CDC i ERC a favor de la independència-, per tenir així tots els elements per acabar de perfilar la candidatura de cara a les catalanes del 27-S.

En sortir de la reunió amb Mas, Espadaler va agrair públicament que no hi hagués una "interferència" per part del president en el procés d'UDC i, en un missatge de campanya interna, va advertir al sector independentista que votar "no" al full de ruta democratacristiana era "excloure una part important del catalanisme". Era la forma de posar pressió sobre el sector independentista, que ahir va decidir, en un dinar dels seus dirigents al Parlament, iniciar la campanya del "no", com una forma d'"esmena a la totalitat" a la pregunta plantejada per la direcció que consideren que no és "clara" i evita interrogar en concret sobre la independència, com volien els més sobiranistes del partit.

El cap visible dels independentistes d'UDC, Antoni Castellà, va descartar de moment iniciar els tràmits per a un congrés extraordinari del partit i va defensar que el "no" en la consulta d'Unió era, de fet, un "sí" a la independència. Per a Castellà, la proposta del bloc sobiranista -en el qual estan entre altres la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'històric dirigent Joan Rigol- és la "més integradora" perquè, segons el seu parer, oposar-se a la secessió era "excloure el 90%" dels que van anar a votar el 9-N i van apostar pel "sí-sí" (Estat independent).

No obstant això, el diputat al Parlament i membre de l'executiva Roger Montañola va subratllar que ell va votar a favor de la independència el 9-N i, no obstant això, optaria pel "sí" el 14 de juny

Més reaccions

La vicepresidenta del Govern i dirigent d'Unió, Joana Ortega, també va votar sí-sí en la consulta del 9-N i a més va patir una querella per organitzar-la, però dilluns passat, en l'executiva d'Unió, va donar suport a la proposta de la direcció.

Si bé a CDC s'ha imposat el silenci per no interferir en el procés intern del soci de federació, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va insinuar ahir que el full de ruta d'Unió no encaixaria amb el de Convergència i Esquerra. Malgrat recalcar en declaracions a TV3 que no volia "intervenir en assumptes interns d'altres partits", Junqueras va apuntar que "hi ha un ampli consens social i mediàtic que diu que no hi ha encaix possible entre la pregunta que Unió Democràtica vol portar a un referèndum intern i el full de ruta".