El líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, dedica pràcticament tota la seva carta setmanal a parlar de la polèmica pregunta i la consulta que faran els democristians el 14 de juny per posicionar-se sobre el procés sobiranista. Duran ha defensat la pregunta proposada per la cúpula i ha avisat als crítics que la consulta "no és un plebiscit sobre ningú", carregant contra aquells que ho plantegen com una votació sobre el propi Duran i Lleida. El democristià, a més, creu que els que plantejaven una pregunta més clara sobre la independència feien "trampa", en veure inviable presentar una Catalunya independent dins la UE "obviant" que els tractats europeus "ho fan inviable".

Josep Antoni Duran i Lleida ha volgut aprofitar la carta setmanal que dedica a la militància per fer una aferrissada defensa de la consulta que Unió farà el 14-J, de la pregunta que ha proposat la direcció del partit, i del que, segons ell, suposa dins el procés de debat intern.

Així, Duran explica que la pregunta presentada va ser proposada pel secretari general del comitè de govern, Ramon Espadaler, i que va ser aprovada amb 17 vots a favor, 9 en contra i una abstenció. "La votació va estar precedida d'un debat profund amb un total de trenta-vuit intervencions", detalla, tot afegint que "la grandesa de la democràcia és la pluralitat i Unió està fent un exercici de democràcia".

En aquest sentit, Duran defensa que aquest és "un debat que ens enorgulleix" i que "en temps de reivindicació del dret a decidir, el fet que a Unió tothom pugui votar és un exercici de coherència". Aquí, però, llença la primera crítica a aquells que veuen la consulta com una possibilitat per avalar o rebutjar la seva gestió al capdavant del partit. "Sobretot, no és un plebiscit sobre ningú", escriu, sense aportar més al respecte.

Per a Duran i Lleida, la pregunta "tal vegada" pot ser "enrevessada", però defensa que sigui així al·legant que el context actual així ho requereix. "No és enrevessada la situació política de Catalunya? La complexitat pot despatxar-se amb senzillesa? Ja sé que hi ha qui hauria preferit independència sí o no. Ei!, uns per votar que sí i altres per votar que no. Però això hauria estat menys inclusiu. A Unió hi ha gent del sí i del no a la independència sense matisos. N'hi ha també que diuen no, però afegeixen estar farts del tracte espanyol. Hi ha qui diu que sí, però no de qualsevol manera. Per això el plantejament que es fa en la pregunta pretén ser més inclusiu", ha escrit el líder dels democristians.

A més, Duran ha volgut carregar contra els sectors crítics, que pretenien que la consulta preguntés més directament per la independència, i els retreu que volguessin fer "trampa". "Crec que la pregunta que aspiraven a formular enfront a l'acordada pel comitè de govern sí que era enganyosa. Preguntar per una Catalunya independent a la Unió Europea sense dir que l'article 4 del Tractat o el 49 i 50 ho fan inviable, no és fer trampa? Perquè és obvi que la llei s'ha de complir per part de persones que sempre hem donat valor a la legalitat. O és que ara hem de fer de Colau i estem anunciant que la llei no la complirem si al nostre entendre és injusta? La legalitat, per cert, és una. No n'hi ha de diferents, i menys de contraposades", ha sentenciat a la seva carta setmanal a la militància, tot afegint que "per això la pregunta que se sotmet a consulta el 14-N no deixa el procés en mans d'una legalitat de l'Estat o d'una legalitat de Catalunya. La legalitat és la que és!".

Per últim, per a Duran, la consulta d'Unió referma els valors moderats del partit. "Que Unió -o almenys alguns- no vulguem sostenir posicions extremes i continuem optant per la moderació com a expressió del catalanisme compromès no permet a ningú dir que no defensem la nostra identitat nacional i els anhels del nostre poble, que és tan complex i variat com Unió i la pregunta", escriu el líder democristià.

L'actitud d'ERC

D'altra banda, Duran i Lleida ha volgut dedicar un petit espai en aquesta carta setmanal per parlar de les municipals, i més concretament de les negociacions dels possibles governs locals. Amb tot, el líder d'Unió prefereix centrar-se en criticar ERC per l'actitud que assegura que està mantenint respecte de CiU. "Tinc tota la sensació que ERC farà tot el que pugui per no ajudar CiU a tenir alcaldies allà on siguem la llista més votada, començant per la ciutat de Barcelona i acabant pels petits municipis", diu, tot afegint que per les "converses" que té amb candidats dels partits de la federació nacionalista, a ERC "ens tenen ganes". "La setmana vinent en parlarem. Celebraré haver-me equivocat molt!", conclou Duran.