El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va anunciar ahir que optarà a encapçalar la candidatura del partit a les eleccions del 27 de setembre. Durant la seva intervenció al Consell Nacional, Iceta va fer entrega de l'escrit necessari per poder començar a recollir els avals en el marc del procés de primàries del partit.

"Tinc veritable passió per demostrar que hi ha un camí millor per Catalunya", va afirmar. Iceta també va instar a analitzar les causes del "retrocés" del PSC a les municipals i va proposar que, en les d'aquí a quatre anys, els socialistes només presentin llistes "arrelades al territori". Va admetre que, en aquest cas, n'han presentat 128 que no ho estaven.

El primer secretari del PSC va voler esperar al Consell Nacional posterior a les eleccions municipals per formalitzar la seva precandidatura a les eleccions del 27 de setembre i ho va escenificar públicament, tot fent entrega al president de l'autoritat electoral del partit, Celestino Corbacho, de l'escrit en el qual demana poder concórrer al procés de primàries obert al partit. D'aquesta manera, Iceta pot començar a recollir els avals necessaris per participar a les primàries que el proper 26 de juliol triaran el candidat socialista a la Generalitat.

Iceta va assegurar que pren la decisió "empès per una voluntat de servei" i va lamentar els últims quatre anys "perduts" i "d'embolics", en què no s'ha aconseguit "cap nova competència, cap nou projecte, ni inversions potents ni cap avenç". El primer secretari del PSC va vaticinar unes eleccions al Parlament "sense majoria absoluta", cosa que farà que després sigui necessari "posar-se d'acord". "El 27 de setembre decidirem entre quatre anys més d'embolics sense resultats o quatre anys de recerca de solucions justes i àmplies acords", va afirmar.

D'altra banda, Miquel Iceta va lamentar el "retorcés" del partit en alguns municipis i va demanar "impulsar els canvis necessaris" per tenir un "PSC més fort". Uns canvis tant d'organització, com de "manera de fer política" i de "relació amb la societat" que "es poden anar impulsant des d'ara".

Sobre l'escenari de pactes obert per les municipals, va dir que els socialistes no tenen "cap acord de tipus general" amb cap altre partit i que la voluntat és fer "governs de progrés, sòlids, estables i sustentats en sòlides majories".