08 de juny de 2015
08.06.2015

Mas diu que té la declaració unilateral d'independència «guardada al calaix»

El president català manté com a primera opció que el Govern espanyol proposi un acord per deixar votar els catalans

08.06.2015 | 08:38
Artur Mas saluda tres membres de la secció d´Internacional del "Corriere della Sera".

El president de la Generalitat, Artur Mas, va explicar en una entrevista al diari italià El Corriere della Sera que continua esperant del govern espanyol un acord que permeti als catalans "votar la relació que volen tenir amb l'Estat espanyol" i solucionar, d'aquesta manera, l'encaix amb Espanya. Així doncs, el cap de l'Executiu català va assegurar que "si Madrid vol que Catalunya romangui dins d'Espanya", l'única condició que posarà és que "cridin els catalans a les urnes amb un referèndum per escollir el tipus de relació que ha d'existir entre Catalunya i Espanya".

Si això no és possible, va dir, "la declaració unilateral d'independència (DUI) continua guardada a l'últim calaix del meu escriptori". En aquest sentit, Mas va alertar que "si no hi ha cap altra opció, la DUI és allà esperant". "No volem utilitzar-lo, però, si no hi ha altra possibilitat, aquest sobre és allà, a l'espera", va afirmar Mas, que va puntualitzar que no s'hi pot renunciar d'entrada i va defensar que la prioritat catalana és seguir "un camí cívic i democràtic com els escocesos" per decidir el futur del país.

Durant l'entrevista, a més, Mas va desvincular el procés català del de la Lliga Nord perquè, encara que la situació econòmica és important en els dos casos, en el català hi ha en risc "la llengua i la identitat". "Identificar la nostra proposta amb les idees de la Lliga Nord és un error: per nosaltres els temes econòmics i fiscals també són importants, però cap italià ha de patir pensant que la seva llengua o la seva identitat estan en perill", va explicar.

Les paraules del president van sorgir d'una taula rodona que Mas va mantenir divendres passat a Milà amb un grup de periodistes del diari a la històrica seu de Via Solferino, durant la visita que va fer a la ciutat amb motiu de la participació de Catalunya a l'Expo in città de l'Expo Milano 2015.

Durant la conversa, el cap de l'Executiu va lamentar el fet que "l'Estat espanyol dóna una resposta judicial a les nostres demandes polítiques", i va recordar que, contra ell mateix, el govern espanyol ha presentat quatre querelles que poden comportar penes de presó. "Espanya diu: no hi ha res per discutir, et detindrem i t'enviarem a la presó. La manca de comunicació és tal que ara volen una llei per castigar que es xiuli l'himne nacional", va assenyalar. Sobre això, el president es va mostrar astorat que en aquest context de falta de diàleg, falta de propostes i falta de solucions al dèficit fiscal, els governants espanyols "se sorprenguin que en un estadi ple de bascos i catalans es xiuli l'himne espanyol". En aquesta línia, Mas va recordar que "durant trenta anys els catalans han ofert suport al govern espanyol a canvi d'anar incrementant el nivell d'autonomia" i que, mentre els necessitava, "ens va donar alguna cosa", però que quan han pogut continuar sense el suport dels catalans "novament recuperen el que mai han acabat de cedir del tot". "Per exemple, l'Estat hauria de permetre el referèndum d'autodeterminació de Catalunya, però, si guanyem, nosaltres ens hauríem de comprometre a seguir aportant recursos a l'Estat espanyol. Això ho signo ara", va dir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook